21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Po prvi puta obilježena obljetnica pogibije pripadnika HOS-a u Vinkovcima 1992. godine

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Na današnji dan 1992. godine, u jeku Domovinskog rata u Vinkovacima, dogodio se jedan od zagonetnijih zločina u novijoj hrvatskoj povijesti. U Ulici Jurja Dalmatinca, baš na dan kad je tadašnji predsjednik HSP-a i vrhovni zapovjednik HOS-a Dobroslav Paraga posjetio Vinkovce, odjeknula je eksplozija, koja, kako će se kasnije posumnjati, izgleda nije imala veze s srpskim susjedima. U eksploziji podmetnute naprave u nekadašnjem Omladinskom domu, lokaciji ratnog zapovjedništva HOS-a, poginula su trojica pripadnika 1. samostalne bojne HOS-a, dok ih je 11 ranjeno.

Ove godine, po prvi puta iz Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci odlučili su obilježiti obljetnicu stradavanja svojih suboraca. Prvom obilježavanju odazvali su se brojni pripadnici Udruga HOS-a, članovi stradalničkih udruga, kao i predstavnici Grada, nekoliko općina, VS županije, čelništvo stranke HSP AS, te izaslanstva Ministarstva branitelja i predsjednice RH. Od eksplozije do danas isprepleli su se deseci priča, od one da je bila riječ o nesreći do one da je eksploziv bio namijenjen Dobroslavu Paragi, jer je HOS postao opasan za aktualnu vlast.

Deseci teorija, no nikad do kraja napad nije rasvijetljen niti su javnosti predstavljeni, ako su i nađeni, dokazi o nalagodavcu napada. “Nije to bio nesretni slučaj, bilo je isplanirano, i to jako dobro isplanirano. Nije sad niti vrijeme niti mjesto, ali ću jednom javno reći tko je iza ovoga”, rekao je danas Ivica Zupković, predsjednik Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci.

Inače, 1. samostalna bojna službeno je ustrojena 28. lipnja 1991. godine, kao prva organizirana bojna Hrvatskih obrambenih snaga u RH. Činili su je, kako mladići i djevojke iz ovog kraja, tako i sa svih strana Hrvatske te iz Bosanske Posavine. Kroz bojnu je prošlo oko 1.100 ljudi, od kojih je smrtno stradalo 38, a ranjeno je 298 pripadnika. Djelovala je na potezu Jarmina-Nuštar-Mala Bosna-Otok-Komletinci-Vrbanja, što je značilo 40 kilometara bojišnice. Mnogim dočasnicima, časnicima gardijskih brigada, policije i specijalne policije ova bojna je bila prva matična postrojba, u kojoj su stekli ratna iskustva i u kasnijim ratnim operacijama pokazali visoku razinu borbene spreme.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime