1.3 C
Vinkovci
Subota, 22 siječnja, 2022

Počeo treći Hrvatski iseljenički kongres u Osijeku

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Kako zaustaviti crni trend iseljavanja bilo je glavno pitanje prvog dana trećeg Hrvatskog iseljeničkog kongresa, koji se održava u Osijeku. Kao i u prethodna dva kongresa, treći kongres okupio je znanstvenike i stručnjake, koji se bave temom proučavanja hrvatskog iseljeništva i domovine, ali i poslovne ljude povratnike u Hrvatsku.

Prema procjenama demografa Hrvatsku je u posljednjih nekoliko godina napustilo više od 250 tisuća ljudi, a ponjaviše ih odlazi upravo iz Slavonije. Demografskim pristupom zaostajemo za mnogim zemljama, iseljavanje stanovništva nije toliki problem u ostalim europskim zemljama, Hrvatska je jedna od devet europskih zemalja koje bilježe pad broja stanovništva, sve ostale stagniraju, ili bilježe porast populacije. Primjer kojim bi se trebali voditi je Irska, napominje Božo Skoko, profesor s Fakulteta političkih znanosti Zagreb: “Vidjeli smo kako je to napravila Irska, Irska je u 10 godina privukla 200 tisuća iseljenika svojih da se vrate. Ne zato što je ponudila nekakve specijalne ekonomske kategorije, već zato što je promijenila društvenu klimu. A ta društvena klima je izrodila ekonomske rezultate.”

I ove godine u okviru posebno organiziranih panela u sljedeća dva dana predstavit će se uspješni poslovni ljudi iz Hrvatske, koji će svoojim primjerima dokazati potencijalnim investitorima i povratnicima iz iseljeništva da bez obzira na ekonomsku krizu kroz koju Hrvatska prolazi postoji veliki potencijal za njihova ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime