28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Početak projekta ”Participativni online filmski klub Sedmi kontinent“

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“ Gunja sudjeluje u projektu „Participativni online filmski klub Sedmi kontinent“.

Projekt provodi Udruga „Djeca susreću umjetnost“ i besplatan je za sve osnovne škole. Osnovna namjena projekta je: poticanje filmske pismenosti u kojima do sada škole nisu imale prilike sudjelovati ili su mogle sudjelovati uživo u sklopu filmskih festivala ili ciljanih filmskih radionica. Učenici će razvijati filmsku kulturu, socijalne vještine te niz drugih vještina i sposobnosti poput kritičkog mišljenja, kreativnosti i kulture.

Koordinatorica projekta u školi je školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić u suradnji s učiteljicama Jelenom Cvijović, Ružicom Taragdžić i Anitom Miočić Milevoj.

Jedna od aktivnosti je online druženje „Dan filma“, gdje će se učenici u online okruženju susresti se s hrvatskim filmašima i poslušati uvod u filmsku projekciju te nakon gledanja filma sudjelovati u razgovorima o odgledanom filmu. Tom prigodom, učenici 1.a razreda danas su sudjelovali na prvoj radionici pod nazivom Dan filma. Učenici su na početku radionice poslušali uvodnu priču o animiranom filmu koju je predstavio izvršni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa Silvestar Mileta. Zatim su pogledali animirani lutkarski film „Koyaa“, koji se sastojao od 6 dvominutnih epizoda. Prva epizoda nosila je naziv „Razigrani autić“, druga „Divlja ležaljka“, treća „Leteća bilježnica“, četvrta „Tvrdoglave naljepnice“, peta „Rasplesane čarape“ i šesta „Smrznuti šal“.

Koyaa je visok, mršav mladić u planinskoj opravi velikih znatiželjnih očiju i razigranog karaktera. Kroz život korača laganih nogu i pun dobre volje. Pun optimizma, upornosti i puni džepovi mašte koji ga izvuku iz svih problema. Zadovoljan malim uspjesima zna uživati u planinskoj svakodnevici.

Drugi lik u animiranom filmu je gospodin Gavran,koji je po prirodi ljubazan i miran, uvijek usredotočen na svoju omiljenu aktivnost kojom ispuni svoje vrijeme: izrada najrazličitijih vrsta kućica za ptice. Njegovu velikodušnost tu i tamo poremete Koyiine vragolije, ali iskusni starac dobro zna kad treba postupati mudro i strpljivo.

Nakon pogledanih šest epizoda učenici su razgovarali s gostom iznenađenja filmskim kritičarem Hrvojem Pukšecom, koji je popričao o filmskoj kritici s učenicima. Svi su jednoglasno dali izvrstan 5 ovom serijalu animiranih filmova o Koyii. Također, naučili su da je izrada lutkarskih animiranih filmova dugotrajan proces u kojem sudjeluje više od 35 sustvaratelja. Potrebni su scenarij, lutke, scenografija, rekviziti, animacija, glazba i još tisuću stvari bismo mogli navesti.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime