21 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Pola stoljeća od gradnje džamije u Gunji

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Gunji je održana tribina povodom jubilarnih 50 godina od početka gradnje prve džamije u Hrvatskoj. Tijekom pola stoljeća postojanja građevina je postala mjesto vjerskog, društvenog i kulturnog okupljanja, ali i dijaloga.

Prva i najstarija džamija u Republici Hrvatskoj počela se graditi prije 50 godina u Gunji, a izgrađena je godinu dana poslije, davne 1969. Danas je ova sakralna građevina u Gunji jedna od četiri džamije na području Lijepe naše, a upravo na jubilej početka gradnje vjernici muslimanske vjeroispovjesti prisjetili su se ovog velikog dana za njihovu vjersku zajednicu.

“Za jedan dan uz jednu kavu sve je dogovoreno i riješeno glede dokumentacije oko džamije i građena je o svom ruhu i o svom kruhu” – pojasnio je ef. Idriz Bešić, imam gunjanski. A o tome svjedoči povelja uzidana u temelje džamije. Upravo je povelja ono što gradnju ove džamije čini jedinstvenom i daje joj ne samo vjerski, već i povijesni značaj – istaknuo je na tribini gost predavač dr.sc. Ševko Sulejmanov iz Instituta za društvena i religijska istraživanja sa sjedištem u Tuzli.

Povelja čuva jedan trenutak u komu je jedan narod koji je predstavljao manjinu zajedno s ostalim mještanima na vlastitu inicijativu krenuo u zahtjevan i velik pothvat.

S obilježavanjem ovog jubileja nastavit će se i u narednom razoblju brojnim aktivnostima sve do sljedeće obljetnice kada bi svjetlo dana trebala ugledati fotomonografija.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime