11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Potpisan ugovor o sufinanciranju prijevoza vlakom redovnih studenata s prebivalištem u VSŽ

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img
Župan Vukovarsko -srijemske županije, Damir Dekanić potpisao je danas, u Maloj županijskoj vijećnici, u Vukovaru, Ugovor o sufinanciranju prijevoza vlakom redovnih studenata s prebivalištem u Vukovarsko -srijemskoj županiji.
– Zahvaljujući mjerama Vlade i programu HŽ-a i Županija se uključila u sufinanciranje – rekao je župan Dekanić.
Podsjetio je da je Županija lani, u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima, studentima sufinancirala dvije povratne karte iz Osijeka, jednu za Zagreba ili neke druge dalje destinacije, što je bila prilična financijska pomoć.
– Ove godine idemo sa sto posto pokrivenim troškovima za sve redovne studente, što znači da će županija financirati onaj osnovni dio koji je potreban, dakle u iznosu od 75,00 kuna mjesečno, s tim što će korisnici svoje pokaze obnoviti i vrijediti će im do rujna slijedeće godine – pojasnio je Dekanić.
Pokazi će, otkriva vrijediti, cijelu studentsku godinu, ali i u oni mjesecima kada nema predavanja, pa apsolutno nema ograničenja u odlascima ili dolascima.
– Držimo da je to velika pomoć studentima, posebice onima slabijeg imovnog statusa, a ujedno je i pomoć HŽ-u jer se ovakvim mjerama zadržava navika putovanja vlakovima, dok ne dođe do potpune obnove pruge i samih vlakova što će rezultirati i puno bržim putovanjem – istaknuo je župan.
Predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza, Željko Ukić, je rekao, kako mu je iznimno drago što se Vukovarsko -srijemska županija kao prva uključila u ovaj sto postotno sufinancirani prijevoz koji će koristiti oko tisuću studenata s područja ove županije.
– Nadam se da će se nakon ove mjere povećati broj studenata koji će putovati vlakom, kao i općenito broj korisnika – rekao je Željko Ukić.
Nažalost, kaže, broj linija je uvjetovan propusnosti pruge i frekvencijom vlakova, a najveći broj korisnika HŽ bilježi na frekvenciji Osijek -Vinkovci.
– Dok se kolodvor Laslovo ne otvori jednostavno fizički nije moguće povećati broj linija, a nakon otvaranja će se uvesti nove linije – pojasnio je Ukić.
Dodao je i kako se nada da će HŽ Putnički prijevoz svoju kompletnu strukturu od voznog u potpunosti obnoviti kroz nekih 10-ak godina.
– HŽ Putnički prijevoz za sada ima oko 40-ak novih vlakova, koji su nabavljeni u zadnjih nekoliko godina. Do kraja 2023. godine je u planu nabavka još 21 vlaka iz EU fondova, a do sredine 2025. imali bi više od polovice novih vlakova – rekao je i naglasio kako je cilj kroz slijedeće operativno razdoblje zamijeniti i ostalih 60-ak dizel-motornih vlakova.
-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime