28.8 C
Vinkovci
Utorak, 22 lipnja, 2021

Potpisan ugovor za drugu fazu rekonstrukcije vukovarskog vodotornja

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Projekt rekonstrukcije i prenamjene vukovarskog vodotornja službeno ulazi i u svoju drugu fazu, što je potvrđeno i ugovorom koji su danas u vukovarskoj gradskog vijećnici potpisali vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i Đuro Bamburać, direktor tvrtke izabrane za izvođenje radova. Druga faza radova, vrijedna 9 milijuna i 370 000 kuna, obuhvaća izgradnju popratnih sadržaja – kafića s dječjim igralištem i javnim sanitarijama te auditorij s pogledom na Dunav i park, a cjeloviti projekt rekonstrukcije vukovarskog vodotornja i njegova prenamjena u objekt javne i društvene svrhe nosit će naziv Memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata “Vodotoranj Vukovar”.
Osim što se, unatoč 640 direktnih pogodaka neprijateljske artiljerije, odbio srušiti te tako postao simbol vukovarskog otpora, još jedna zanimljiva tehnička činjenica o svuda prepoznatljivom objektu izašla je na vidjelo – a to je da je vodotoranj još od vremena svoje gradnje blago nakošen. -“Kod punjenja vode se mjerilo slijeganje terena te se malo nagnuo prema zapadu. To statički ne predstavlja nekakav problem i on je stabilan. Manji problem je nastao samo kod projektiranja jer se nije vodilo računa da je nagnut, tako da je bilo izmjena i dopuna”, pojasnio je Bamburać.
Iako se u vukovarskim kuloarima godinama pričalo o nagnutosti vodotornja, sad je to i potvrđeno, a riječ je o 60 centimetara nagnutosti.
– S obzirom da bojazni za sgurnost posjetitelja nema, možemo samo reći da imamo još jednu zanimljivost, naš kosi toranj, nije baš kao toranj u Pizi, ali imamo ga”, kaže sa smijehom vukovarski gradonačelnik Penava.
Inače, prva faza radova ide prema planu, nadležni vjeruju da će tako i druga, a paralelno se radi i na trećoj fazi koja se odnosi na opremanje vodotornja. Ukoliko sve bude prema planu, Vukovarci vjeruju da će Vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva, kako je bila nazvana i akcija prikupljanja sredstava za njegovu rekonstrukciju, u proljeće ili najkasnije početkom ljeta 2019. godine, otvoriti svoja vrata svim posjetiteljima grada Vukovara.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime