15 C
Vinkovci
Srijeda, 18 svibnja, 2022

Predsjednik Vlade Baden-Württemberga u Vukovaru

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Brojno izaslanstvo, sastavljeno od čelnih ljudi više ministarstava te parlamenta savezne pokrajine Baden-Württemberga , kao i od gradonačelnika tamošnjih gradova te predstavnika znanosti, visokog obrazovanja, civilnog društva i medija, u Vukovaru je stiglo s jasnim ciljem: produbiti suradnju i na zajedničku korist iskoristiti potencijale podunavske regije. Što je, dakako, u interesu i hrvatskim domaćinima. Središnji događaj organiziran je u dvorcu Eltz. Više od 60 gostiju sudjelovalo je, zajedno s hrvatskim domaćinima, na forumu, organiziranom u suradnji s Europskim domom Vukovar, na kojem se razgovaralo o aktualnoj situaciji, razvoju i budućnosti Vukovara i ovog kraja, kroz investicije, u okviru angažmana Europske unije za podunavsku regiju. Na forumu, kojeg je moderirala Lana Mayer ispred Europskog doma Vukovar, uime hrvatskih domaćina, uz čelnike VSŽ i Grada Vukovara, sudjelovali su i predstavnici hrvatskih razvojnih agencija, obrazovnih i kulturnih ustanova, te čelnici gospodarskih poduzeća i organizacija.

“Vukovarsko-srijemska županija i Njemačka imaju određenu poslovnu suradnju, oko 18 % ukupnog izvoza s ovog prostora završava u Njemačkoj, isto tako i uvozimo, tako da ovo je jedna prilika u kojoj se mogu izmjeniti iskustva i ideje, kako bi se postojeća poslovna suradnja unaprijedila”, rekao je potpredsjednik HGK-a za međunarodnu suradnju i poslove EU Ivan Barbarić.

Između ostalog, na forumu je istaknuto da je nužno povezati sve podunavske zemlje kroz projekte s raznih područja. Istaknuto je i da Vukovar ne želi biti poistovjećivan s ulogom žrtve već grada koji ima temelje za postati turistička uzdanica ovog kraja. Na forumu su sudjelovali i članovi Udruge vukovarskih Nijemaca i Austrijanaca. Projekt Švapske kuće u Vukovaru, koja bi predstavljala i novu turističku ponudu grada, a koja više od desetljeća čeka na realizaciju, također je bila tema razgovora. Da si Hrvati i Nijemci trebaju pomagati i zajednički ostvariti gospodarske i turističke ciljeve u podunavskoj regiji, složio se i Winfried Kretschmann, čelni čovjek Vlade Baden-Württemberga, treće po veličini njemačke savezne pokrajine. Osvrnuo se i na europske i međususjedske odnose. “Stalno razmišljamo o tome da se odnosi među ljudima u gradovima i selima na ovom području moraju dalje razvijati i da je perspektiva Europske unije usmjerena na dobre odnose i s državama unutar i s državama izvan Unije. Mora se osvijestiti činjenica da je rijeka koja je granica ujedno i rijeka koja povezuje”, poručio je Kretschmann te istaknuo da priželjkuje jaču suradnju, zajednčki rad na razvoju i veće investiranje u ovu regiju. Želja je, dodao je, da jedan od rezultata ovog posjeta bude dolazak nekog od njemačkih srednje velikih poduzeća u Hrvatsku. Nakon Vukovara, njemačko izaslanstvo nastavlja svoj boravak u Hrvatskoj,konkretno u Zagrebu, gdje će se sutra sastati s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić te ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime