19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Predstavljen nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva  

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Zdravko Tušek,  državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede  i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać informirali su predstavnike najvećih proizvođača mlijeka i predstavnike otkupljivača, odnosno malih i velikih mljekara, o smjernicama razvoja sektora mljekarstva u narednom razdoblju, kao prvi u nizu sastanka u cilju unapređenja aktivnosti vezanih uz udruživanje i razvoj sektora.

Zbog aktualnih tržišnih uvjeta u kojima se nalazi mliječni sektor Ministarstvo poljoprivrede je u postupku izrade strateškog dokumenta pod nazivom Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine kojim se žele postaviti smjernice za razvoj mliječnog sektora u cjelini, od primarne proizvodnje do prerade i plasiranja mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište.

Ciljevi navedeni u nacrtu Programa usklađeni su s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine i Nacrtom Strategije poljoprivrede do 2030. „Više od farme”. Očekivani učinak provedbe Strategije poljoprivrede je povećanje vrijednosti govedarske proizvodnje od 20%, a koje će se sukladno Programu ostvariti povećanjem broja muznih krava, rastom produktivnosti po grlu i po farmi te investicijama u proizvodni i prerađivački sektor. Nakon prezentiranja nacrta Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. provedena je konstruktivna rasprava, nazočni su potvrdili da je Program obuhvatio sve dijelove mliječnog sektora te će dostaviti svoje prijedloge za izmjenom ili dopunom istog u cilju izrade što kvalitetnijeg strateškog dokumenta za daljnji razvoj proizvodnje kravljeg mlijeka u Republici Hrvatskoj.

Krajem prošlog tjedna u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak na istu temu i s primarnim proizvođačima mlijeka,  uz naglasak na potrebi organiziranja proizvođača mlijeka u proizvođačke i sektorske organizacije. Proizvođači su detaljno informirani o mogućnostima i prednostima uključivanja u proizvođačke i sektorske organizacije te su im prezentirana iskustva udruženih poljoprivrednika u Europskoj uniji. Primarni proizvođači mlijeka su dali podršku nastojanjima Ministarstva u sustavnom provođenju mjera usmjerenima razvoju sektora te su izrazili spremnost za suradnju i udruživanje u sektorske organizacije kroz koje bi se postigla veća sigurnost i bolji položaj svih sudionika mliječnog sektora.

foto: Ministarstvo poljoprivrede

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime