34 C
Vinkovci
Subota, 13 srpnja, 2024

Predstavljena knjiga ”Kako smo branili grad”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Županji predstavljena je knjiga Zorana Lucića “Kako smo branili grad”. Autor knjige fizički nije bio uz svoje sugrađane, ali zahvaljujući modernoj tehnologiji – jeste. Naime, oni koji nisu nazočili predstavljanju knjige mogli su cijeli događaj pratiti izravno putem portala Županjac.net čiji je vlasnik upravo Zoran Lucić. U Njemačkoj živi dugi niz godina. No, s pravom se može reći da svoj grad Zoran zapravo nikada nije ni napustio. Putem portala svakodnevno progovara o zbivanjima u gradu. Upravo na taj način reagirao je i 17. te 18. svibnja 2014. godine, najkritičnija dva dana obrane grada od nabujale Save.
– Već dvije godine polako pripremamo objavu onih postova koje je Zoran Lucić objavio na portalu Županjac.net tijekom ona najgora dva dana u svibnju 2014. godine. Poslali smo mi to na WEB portale Nacionalne i sveučilišne knjižnice u hrvatski arhiv WEB-a, ali sada kada je to stavljeno u knjigu i kada su fotografije zorno predočile ono što je napisano, možemo se uvijek prisjetiti tih nevjerojatnih dana – obratio se okupljenima Jurica Buljan u ime izdavača ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice.
Radojka Matić napisala je predgovor ove knjige koja će, naglašeno je na predstavljanju, ostati kao povijesni dokument koji će zorno svjedočiti o tome da je zahvaljujući zajedništvu ovdašnjeg čovjeka pobijeđena sva silina rijeke. Lucić u knjizi zapravo progovara jezikom svog čitatelja i daje mu prednost pred sobom kao što mu je dao mogućnost da svojim informacijama svake minute upozori i pozove u borbu sa Savom. Knjiga je, inače, ilustrirana fotografijama Franje Škegre, a veliki obol u njezinoj publikaciji dala je i Zoranova obitelj, sestra Elvira i majka Eva.
– Nismo znali jednostavno kojim putem ići i kako se knjiga objavljuje, koje predradnje treba napraviti. I onda sam sve uzela u svoje ruke i sve smo priveli kraju – istaknula je u vrlo emotivnom govoru Zoranova sestra Elvira i naglasila:
– Sada ću napokon svima moći reći da je moj brat heroj.
Zoran je, naime, uslijed prometne nesreće ostao invalid koji uz nepokretnost ima i ograničene kretnje rukama. No, toga ne spriječava da bude među prvim perima Županje. Predstavljanje knjige uveličali su i članovi Mrak teatra te rock skupine Galdarija koji su izveli skladbu popularnu skladbu Tri rijeke čiji je autor također Županjac Mario Vestić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime