23 C
Vinkovci
Četvrtak, 17 lipnja, 2021

Predstavljena knjiga ”Pokret i zvuk Hrvatskoga sokola u Srijemu”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

”Pokret i zvuk Hrvatskoga sokola u Srijemu” naziv je knjige predstavljene u prostoru vinkovačkog ogranka Matice hrvatske. Riječ je o jedinstvenoj knjizi koju autorski potpisuje Željko Iveljić i koja na temelju osobnog istraživanja, proučavanja arhivske građe i muzejskih zbirki donosi cjelovitu povijest tjelovježbe i glazbe ove značajne udruge – o Hrvatskom sokolu je riječ – na području bivše Srijemske županije.

U stvaranju ove knjige autor je osim privatnih izvora koristio građu Sportskog muzeja u Zagrebu, vukovarskog Gradskog muzeja te Hrvatskoga arhiva u Vukovaru. U knjizi je obrađeno razdoblje od 1886. do 1929. godine, kada je Hrvatski sokol na određeno vrijeme prestao s djelovanjem.

Inače, Iveljić vrlo često u svojim publikacijama obrađuje temu Hrvatskoga sokola. Uzgred, tinta na stranicama knjige Pokret i zvuk Hrvatskoga sokola u Srijemu tek se osušila, a uskoro će svjetlo dana ugledati i Iveljićeva knjiga Počeci hrvatske i svjetske gimnastike do 1904. godine. Sa zanimanjem očekujemo i taj Iveljićev uradak.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime