10 C
Vinkovci
Srijeda, 24 travnja, 2024

Pretovar u Luci Vukovar ove bi godine mogao premašiti 300 000 tona

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Luci Vukovar danas je izvršen ukrcaj specijalnih tereta iz tvrtke „Đuro Đaković“ Slavonski Brod u objekte za prijevoz vodom u Luci Vukovar.

Posebnost ove luke, što je pokazao i današnji pretovar, jeste to što je jedina riječna luka u Republici Hrvatskoj koja je pogodna za pretovar u svim vremenskim uvjetima neovisno o vodostaju. Upravo zbog toga, tendencije porasta količine pretovarenih sirovina sve su vidljivije. Vodostaj je razlog i današnjem pretovaru. “To je prvenstveno uvjetovano niskim vodostajem rijeke Save i rijeke Drave, jer plovnost je tamo zabranjena, tako da sva roba koja je bila namijenjena za luku Brčko je došla u Vukovar. Luka Vukovar je jedina luka koja ne ovisi o vodostaju, i kad su ovako niski vodostaji kao danas, mi smo plovni 365 dana”, pohvalio se voditelj općeg, pravnog i kadrovskog odjela Luke Vukovar Darko Vicković.

“Na današnji dan u odnosu na prošlu godinu imamo pretovarenih 160 000 tona, a tada je bilo 112 000 tona, što je povećanje od 42%, odnosno 48 000 tona”, precizirao je Vicković. Uz primjerice umjetno gnojivo iz kutinačke Petrokemije, u porastu je i pretovar drugih sirovina, kao što su antracit, lignit, željezo i staro željezo. Ono što im itekako ide u prilog je i odlična opremljenost. “U ovom trenutku smo u potpunosti opremljeni, a naš kapacitet godišnje je milijun i pol tona tereta”, ističe Vicković.

Iako je, s obzirom na vremenske uvjete, vodostaj a time i uvjetovano smanjenje nosivosti brodova, teško prognozirati ovogodišnji iznos pretovara, u Luci Vukovar neka očekivanja ipak postoje. Za ovu godinu, primjerice, bilo je predviđeno 300.000 tona pretovara, no nastavi li se trend kao u posljednja dva mjeseca, ta će očekivanja biti premašena.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime