15 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Prije 207 godina rođen ban Josip Šokčević

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Prije 207 godina, na današnji dan u Vinkovcima se rodio Josip Šokčević, ban koji je u mnogome zadužio hrvatski narod. Na njegove zasluge podsjetili su i ove godine članovi vinkovačkog Povijesno-športskog društva Hrvatski sokol, koji su banu Šokčeviću odali počast, položivši vijenac i upalivši svijeću podno njegova spomenika na vinkovačkom gradskom groblju.

Za banovanja niti jednoga bana nije bilo toliko kvalitetnih promjena, kao u njegovo vrijeme – tako povjesničari rezimiraju lik i djelo Josipa Šokčevića. Šokčevići su bili stara šokačka zadruga iz Gunje. Preselili su u Vinkovce, gdje je 7. ožujka 1811. godine rođen budući ban. U gradu na Bosutu završio je četiri razreda osnovne škole i prvi razred gimnazije. Nakon završetka vojne akademije napredovao je vrlo brzo, 1848. postao je generalom, a poslije Jelačićeve smrti, imenovan je banom, na dan 19. lipnja 1860. godine. Djelujući u složenim društveno-političkim prilikama, okrenuo se društvenom i gospodarskom uređenju, a upravo je tu ostavio veliki trag. “Što se najbolje vidjelo u Državi Slovenaca, Hrvata i Srba, 1918. godine, kad je ovaj dio bio iznimno jak u gospodarskom, obrazovnom i svakom drugom smislu”, pojašnjava mr.sc. Zlatko Virc, predsjednik Povijesnog i športskog društva Hrvatski sokol. “Da nije bilo njega ne bi bilo niti Jugoslavnske akademije znanosti i umjetnosti, ali niti spomenika banu Jelačiću, čiji je bio poklonik”, izdvojio je Virc činjenice i zanimljivosti iz života bana Šokčevića.

Razvoj željeznice također se može zahvaliti Šokčeviću, kao i organiziranje prve gospodarske izložbe, iz koje je kasnije nastao Zagrebački velesajam. Osim za razvoj gospodarstva, Šokčević je, itekako zaslužan i na jezičnom polju kad je hrvatski jezik u pitanju, s obzirom da je proglasio uvođenje hrvatskog jezika u sve društvene sfere života. Otvarao je škole, zalagao se za razvoj brodarstva i banaka, a između ostalog, u njegovo vrijeme doneseni su prijedlozi za osnivanje zagrebačkog Sveučilišta i Medicinskog fakulteta. Zbog svega što je napravio za hrvatski narod, vinkovačko Društvo Hrvatski sokol čuva uspomenu na poznatog sugrađanina, kojem su i ove godine na obljetnicu njegova rođenja, podno njegova spomenika, zajedno s predstavnicima Grada Vinkovaca i Vinkovačkih šokačkih rodova položili vijenac i upalili svijeću. Ban Josip Šokčević od 2002. godine, kada su preneseni njegovi posmrtni ostaci iz Beča, počiva u kapelici Marije Magdalene, koju je njegova majka Elizabeta Šokčević dala sagraditi na vinkovačkom groblju.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime