21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Problemi Cvelferije tema radnog sastanka župana Bože Galića s predstavnicima Općine Drenovci

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić sa suradnicima sastao se danas u Drenovcima s načelnikom Jakšom Šestićem. Iako se bliži treća godišnjica od strašne poplave u županjskoj Posavini, posljedice su i dalje prisutne, na infrastrukturi posebno. “Ostalo je još dosta toga neriješenoga. To su svakako pješačke staze, ceste, kolni ulazi, odreženi objekti koji nisu ušli u obnovu. Jasno da ima obiteljskih zgrada koje nisu završene i neka rješenja koja nisu bila kvalitetna treba ih dovesti do mogućnosti kvalitetnog života na tom prostoru”, rekao je ovom prigodom načelnik Općine Drenovci, Jakša Šestić. Dodao je kako bi okvirno za sanaciju cesta i pješačkih staza na području Općine trebalo izdvojiti oko 15 milijuna kuna, a Općina tog novca nema.

Na sastanku je govora bilo i ustroju samostalne srednje škole u Drenovcima. Inicijativa za tim postoji već neko vrijeme, jer u kojem god smjeru učenici krenuli, prema Županji ili Vinkovcima u srednju školu – sve je udaljenije jedno od drugog. No, nije čak bit geografskog položaja, ili možda je, jer iz istog tog razloga – udaljenosti od svega ili kako je uvriježen naziv – zbog područja koje je poput slijepog crijeva, mladi neupitno odlaze s ovih prostora. U tri općine živi tek 12 tisuća ljudi.

“Cvelferija je najranjiviji dio naše županije, i u gospodarskom smislu i u dijelu poljoprivrede, šumskog i drvnog sektora. Da bi ovaj kraj spasili moramo imati posebne programe za ovakva područja”, rekao je u Drenovcima vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić.

Žustro se raspravljalo i na sastanku s tamošnjim prerađivačima, sirovina im je najveći problem. – Na ovom području je najkvalitetniji hrast lužnjak na svijetu, međutim, mi ga ne možemo kupiti – rekao je drvoprerađivač Jakob Ivkić Baja iz Strošinaca. I županijski oci stalno ukazuju na ovaj problem. “Od 100% posječenog hrasta na ovom području, svega 35% se prerađuje i ostaje ovdje, a 65% odlazi van”, rekao je Galić.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime