25 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Projekt Korijeni – spajanje s Hrvatima izvan Hrvatske

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U sklopu projekta Korijeni dana u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru održana je videokonferencija s Hrvatskom školom u Munchenu i Osnovnom školom Žepče iz Bosne i Hercegovine. U videokonferenciji sudjelovao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Pilot projekt Korijeni usmjeren je globalnom umrežavanju hrvatskih škola, vođen načelom stvaranja mreža između škola iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, iseljeništva i država u kojima su Hrvati nacionalna manjina. Danas su se iz vukovarske škole Dragutina Tadijanovića spojili sa školama u Žepču i Munchenu.Videokonferencijama i drugim načinima modernog komuniciranja djeca i učitelji se upoznaju, a Republika Hrvatska nudi institucionalnu potporu hrvatskim školama izvan države. Ujedno se od najranijih dana podiže svijest o jednom, nedjeljivom narodu, ma gdje on živio – poruka je projekta Korijeni.

Grad Vukovar ima posebno značenje u ovom procesu te su upravo zbog toga za pilot fazu projekta izabrane škole s vukovarskog područja. U ovoj školskoj godini umrežit će se svih šest škola. Izbor škola iz Grada Vukovara kao ishodišne točke projekta Korijeni, istaknuto je, bio je logičan jer je Vukovar simbol Domovinskog rata, simbol žrtve za stvaranje hrvatske države i simbol zajedništva koje je bilo potrebno da ta žrtva urodi plodovima.

Osim videokonferencija projekt Korijeni predviđa i održavanje ljetne škole u Vukovaru, čime Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, u suradnji s Gradom Vukovarom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te ostalim mjerodavnim institucijama državne, područne i lokalne vlasti, za cilj ima Vukovar brendirati kao mjesto edukativnog turizma za Hrvate izvan Hrvatske.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime