11 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Pronađena visoko patogena influenca ptica kod uginulih labudova na području VSŽ

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U razdoblju od 1. ožujka do danas na području Vukovarsko-srijemske županije u naseljima Podgrađe i Nijemci zamijećeno je uginuće divljih ptica, crvenokljunog labuda. Tijekom predmetnog razdoblja u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta dostavljene su ukupno tri lešine divljih ptica te je kod dvije ptice laboratorijskim pretraživanjem utvrđena visoko patogena influenca ptica podtipa H5N8, dok je kod jednog labuda potvrđena influenca ptica podtipa H5N8, a utvrđivanje patogenosti je u tijeku – izvjestili su iz Ministarstva poljoprivrede. Nalaz kod prvog uginulog labuda upućuje na usku povezanost s izolatima virusa H5N8 detektiranim u divljim pticama i peradi u Rusiji i Kazahstanu te europskim zemljama, ali ne ukazuje na epidemiološku povezanost s VPIP potvrđenom na farmi tovnih purana u studenom 2020. godine.

Također, na području Parka prirode Kopački rit zamijećeno je povećano uginuće divljih ptica. Do sada je pretražen uzorak jedne čaplje s negativnim rezultatom, a u tijeku je laboratorijsko pretraživanje ostalih uginulih divljih ptica

Iz Ministarstva poljoprivrede još jednom podsjećaju da su u Republici Hrvatskoj na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica. Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Cilj primjene biosigurnosnih mjera je onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa.
U slučajevima pojave kliničkih znakova ili povećanog uginuća divljih ptica obavijestiti treba veterinara ili pojavu prijaviti na broj telefona 099/4392-507, radi organizacije uzimanja uzoraka u svrhu isključivanja influence ptica.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime