-3 C
Vinkovci
Srijeda, 19 siječnja, 2022

Prosvjedni skup potpore desetorici uhićenih pripadnika HVO-a

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja Bosanske Posavine organizirale su danas točno u podne prosvjed potpore desetorici pripadnika HVO-a uhićenih prošloga ponedjeljka i osumnjičenih za ratnih zločin. Pred nogometnim gradskim stadionom u Orašju okupilo se više tisuća ljudi, mnogi i iz Hrvatske, a među njima i predstavnici Hrvatskog generalskog zbora.

– Ne bojte se. Ovo je vaša zemlja, ovo je vaš dom, ovo je vaša obitelj. Kao sin Posavine poručujem; ovdje smo živjeli, ovdje ćemo i ostati. Nema te sile koja će nas ustrašiti i potjerati s naših stoljetnih ognjišta. Hrvatska je uz vas – poručio je Marinko Krešić, član Hrvatskog generalskog zbora okupljenima na skupu koji su uvjereni u nedužnost desetorice pripadnika HVO-a kojima je početkom tjedna određen jednomjesečni pritvor.

Riječ je o montiranom procesu s političkom pozadinom, poručeno je na skupu, uz podsjećanje da srpski zločini na ovom prostoru nikada nisu procesuirani.

– I Vidovice, i Kopanice, i Matići u kojima je od samo jedne granate poginulo osam mladića između 15 i 19 godina – rekao je Ilija Mišković, predsjednik Udruge dragovoljaca Općine Orašje.

U obrani Bosanske Posavine, inače, poginuo je i 271 pripadnik 106. oraške brigade HVO-a, preko 1.000 ih je ranjeno.

– Uhićenjem njihovih suboraca i zapovjednika ponižene su i obezvrijeđene njihove žrtve – naglasila je Kata Martinović, predsjednica Udruge poginulih i nestalih branitelja Općine Orašje.

Na skupu – koji je protekao dostojanstveno i bez najmanjeg incidenta – naglašeno je i to kako se neće dopustiti da ljudi koji su samo organizirali obranu ovog prostora budu proglašeni zločincima po zapovjednoj odgovornosti, niti pristati na optužbe da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Osim poruka potpore uhićenima poslani su i zahtjevi na adresu mjerodavnih institucija u Bosni i Hercegovini kojima je skrenuta pozornost na protuzakonitu i nestručnu ocjenu kaznenih djela koja se uhićenima stavljaju na teret.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime