15 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Radni sastanak o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Na koji način potaknuti poslodavce na zapošljavanje marginaliziranih skupina – ovisnika, osoba s invaliditetom, a posebno psihički oboljelih osoba – koje su u okviru projekta ABOVE obuhvaćene analizom? Odgovore na ova pitanja možda će donijeti rezultati opsežnog istraživanja, koje je ujedinilo najpoznatiju vinkovačku udrugu za osobe s invaliditetom s partnerima iz Francuske, Grčke i Italije.

Istraživanja pokazuju da na razini EU postoji velika nejednakost u zapošljavanju osoba s invaliditetom, a te velike razlike upravo se kroz provedbu projekta “Mogućnost u pokretu” nastoji smanjiti. Prije svega, treba promijeniti svijest javnosti o osobama s invaliditetom. Stereotipi o njima i dalje su duboko ukorijenjeni u društvu. “Stereotipi su da osobe s invaliditetom nemaju znanje, mogućnosti, potencijala. No, najveća prepreka kod zapošljavanja je strah. Ljudi ne znaju kako im pristupiti”, rekao je predsjednik UOSI Bubamara Vinkovci, Tomislav Velić.

A osobe s invaliditetom žele, mogu i hoće raditi. Najbolji primjer za to je pokretanje projekta za otvaranje Buba-bara u Vinkovcima, prvog kafića u Hrvatskoj u kojem bi radile osobe s Downovim sindromom. Njihovu želju za radom vidjela je cijela Hrvatska. No, i u ovom slučaju, administracija je pregolema. “Zakonska regulativa još uvijek nije prepoznala modele zapošljavanja kroz socijalno poduzetništvo”, pojašnjava Velić. Dodaje i da je veliki problem nepostojanje stvarne baze podataka o broju zaposlenih osoba s invaliditetom. Na razini Vukovarsko-srijemske županije od ukupnog broja stanovništva oko 12% je osoba s invaliditetom, no ne zna se koliko ih je zaposleno.

Projekt ABOVE ili mogućnost u pokretu je projekt koji je udruzi Bubamara omogućio sudjelovanje u projektima na globalnoj razini. To podrazumjeva ne samo razmjenu iskustava sa zemljama Europske unije, već i sudjelovanje u istraživanju, čiji će rezultati biti predstavljeni komisiji Europskog vijeća za socijalnu politiku.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime