22 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Raspisan poziv za sufinanciranje lokalnih razvojnih projekata iz ESI fondova

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova – prva je to bila tema danas održane Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika u Vukovaru.

Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU objavila je Poziv o iskazivanju interesa za sufinanciranje projekata prema navedenom programu. Nerazvrstane i županijske ceste, nogostupi, lokalne vodovodne i kanalizacijske mreže, male elektrane, ustanove za obrazovanje i odgoj, kulturni centri, vatrogasni domovi – dio je komunalne i socijalne infrastrukture čija će se projektna i tehnička dokumetacija moći financirati iz navedenih europskih fondova.

“Ono što je najvažnije za našu agenciju jeste to da mi nakon pet godina provodimo jednu ovakvu evaluaciju, odnosno vrednovanje projekata s područja naše županije, a to je ujedno i jedan vid decentralizcaije od strane resornog ministarstva”, ističe Ilija Cota, direktor Agencije za razvoj VSŽ HRAST.

Prihvatljivi podnositelji zahtjeva su jedinice lokalne samouprave razvrstane u I., II. i III. skupinu prema stupnju razvijenosti, i jedinice područne (regionalne) samouprave razvrstane u I. i II. skupinu. Prihvatljivi troškovi odnose se, između ostalog, na troškove pripreme projektne i tehničke dokumentacije, izrade glavnog projekta, izvedbenog projekta, ishođenja građevinske dozvole te izrade elaborata i studije procjene.

“Iznos sufinanciranja je od od 85% do 95%, zavisno od kategorije u koju jedinica lokalne, odnosno regionalne samouprave spada. Važno je da moraju biti riješeni svi imovinsko-pravni odnosi te da su objekti na koje se projekt odnosi u prostorno-planskoj dokumentaciji”, pojasnio je Cota.

Ako manjih nepoznanica među potencijalnim korisnicima i ima, ono što nije riješeno i pojašnjeno na koordinaciji, rješavat će se u hodu. “Čak i ovaj javni poziv doprinosi tome da i mi više budemo uključeni i da napravimo jednu sinergiju svih razvojnih dionika, da bismo što bolje pripremili projekte važne za područje naše županije”, kaže zamjenik direktora HRAST-a Mario Bušić. Iz agencije s obzirom na vrstu natječaja, koja se odnosi na komunalnu i socijalnu infrastrukturu, očekuju velik odziv. “Važno je naglasiti da općine i gradovi mogu prijaviti do dva projekta ukupne vrijednosti milijun kuna, dok županija može prijaviti četiri projekta ukupne vrijednosti dva milijuna kuna, s tim da projekti ne mogu biti manji od 100 000 kuna”, naglašava Bušić.

 

Natječaj je, podsjećaju iz HRAST-a otvoren do 31. 10., a poziv za iskaz interesa s prilozima, smjernice za podnositelje zahtjevai sve detaljne informacije potencijalni korisnici mogu naći i na internetskim stranicama agencije. Provedbeno razdoblje programa je od 18. rujna 2017. godine do 31. prosinca 2019. godine.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime