9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Rast pretovara u Luci Vukovar

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Luka Vukovar, najveća luka na unutarnjim vodama u 2019. godinu uplovila je sa značajnim rezultatima, koji su nastavljeni i u ovoj godini. Naime, u prva četiri mjeseca ove godine pretovareno je 128.446 tona tereta, što je porast od gotovo 101% u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Luka Vukovar generator je gospodarskog razvoja istočne Hrvatske, poručeno je s medijske konferencije na kojoj su predstavljeni ovi značajni rezultati.

Dobri rezultati, odnosno spomenuti porast od 101%, zahvaljujući pretovaru 128.446 tona tereta u prva četiri mjeseca ove godine, nisu neočekivani. Naime, u 2018. godini Luka Vukovar ostvarila je pretovar od gotovo 342.000 tona, što čini povećanje od 37,4% u odnosu na 2017. godinu – istaknuto je na medijskoj konferenciji.

Kako pojašanjavaju nadležni, značajan utjecaj na ostvareni rezultat imaju i nove vrste tereta: blok, šećer i teška soda, dok je najzastupljeniji prekrcaj gnojiva koji bilježi rast od 45% u odnosu na 2017. godinu. Za sve to dakako treba i infrastruktura. Iz Luke Vukovar svake godine, ističu, ulože oko milijun kuna na investicijsko održavanje.

Dok mnogi izvan Slavonije kao da zaboravljaju potencijal i mogućnosti Luke Vukovar, treba podsjetiti da je ona jedina luka u Hrvatskoj smještena na desnoj obali rijeke Dunav, prometnoj žili kucavici Europe – rečeno je. Inače, Luka Vukovar nalazi se na sjecištu nekoliko važnih koridora: koridor 7, 5, 5 C i koridora X, a pripada i Paneuropskom prometnom koridoru 7, koji je unutarnji plovni put Dunavom od Njemačke do Crnog mora Dostupnost plovidbe – 365 dana u godini. Lučka uprava Vukovar bilježi i porast putničkih brodova pa je tako 2018. godine u Vukovar uplovio 231 kruzer s rekordnih 32 000 putnika.

Govora je ovom prigodom bilo i o daljnjim aktivnostima i planovima. Između ostalog, iz Luke Vukovar najavili su pripremu nekoliko projekata, jedan od njih je i SMART PORT- Pametna luka, u okviru kojeg bi cjelokupno obnovili i modernizirali mehanizacija unutar lučkih dizalica. Svi planirani projekti, najavljuju, sigurno će utjecati na daljnji porast gospodarskih aktivnosti na ovom području.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime