11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Razvoj građevinskog sektora direktno utječe na ukupni razvoj gospodarstva

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Građevinarstvo je jedna od najvažnijih grana svakog gospodarstva pa tako i hrvatskoga. Prema podatcima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prošle godine je u našoj zemlji izdano 11.600 građevinskih dozvola, ukupan obujam radova bio je vrijedan oko šest milijardi eura te se može reći kako je gotovo 10 posto nacionalnog BDP-a u rukama građevinara, dok je u hrvatskom građevinarstvu zaposleno oko 140 tisuća radnika.

Velik dio infrastrukturnih javnih radova oslanja se na europske fondove pa stoga nije nevažna ni činjenica kako je pred Hrvatskom u idućih sedam godina oko 25 milijarda eura iz EU fondova, a veliki dio tog novca slit će se upravo u građevinski sektor.

Imajući na umu koliko je građevinarstvo značajno i za cjelokupno vinkovačko gospodarstvo, koje iz godine u godinu nezaustavljivo raste, u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca konstantno ulažu dodatne napore kako bi kvalitetno obradili, pripremili i odobrili što više akata koji se odnose na gradnju. Građani tako jednostavnije i brže dolaze do svih potrebnih dozvola, a zahvaljujući tehnologiji i transparentnosti, kroz cijeli period obrade u svakom trenutku mogu vidjeti u kojoj je fazi rješavanje njihovih predmeta. Osim za građane, učinkovitost i jednostavnost u postupcima vrlo je važna i za investitore, naročito one kojima posao ovisi o brzini obrade zahtjeva i izdavanja dozvola. Sjajne rezultate iz 2022. godine, ističe pročelnik Davor Mecanović, nadmašili su u 2023. pa su tako u ovom gradskom upravnom odjelu obradili, pripremili i izdali čak 149 akata kojima se odobrava gradnja (građevinske dozvole i potvrde glavnog projekta) odnosno sedam više nego godinu ranije. Izdano je i 320 lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola, 15 više u odnosu na 2022.

„Cilj nam je stalno usavršavanje i modernizacija poslovanja kako bi u budućnosti dodatno podignuli kvalitetu naše usluge. Veseli, stoga, činjenica da je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ovaj tjedan objavilo Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava ePlanovi kojim će se potaknut izrada prostornih planova nove generacije. Tako će se olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati procedure izrade prostornih planova, omogućiti uspostava platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga kao i potaknuti smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima. Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u Republici Hrvatskoj bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način. Ovo je odlična prilika da u narednom razdoblju provedemo transformaciju naših prostornih planova odnosno odradimo proces prelaska važećih prostornih planova iz analognog u digitalni oblik te tako direktno doprinesemo povećanju isplativosti investiranja u građenje i povećanju broja investicija, ali i smanjenju administrativnog opterećenja ulagača u nekretninski sektor. Siguran sam kako je ovo jedan od načina kako doprinijeti gospodarskom razvoju grada“, objašnjava Mecanović.

Osim za poslove vezane uz gradnju, u ovom gradskom odjelu redovno rade i na projektima koji se odnose na zaštitu okoliša. Tako je, napominje pročelnik Mecanović, Gradsko vijeće grada Vinkovaca na svojoj rujanskoj sjednici donijelo Odluku o pristupanju Vinkovaca Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju. Europski Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju je inicijativa koja okuplja na tisuće lokalnih tijela vlasti koja svojim građanima žele osigurati bolju budućnost. Potpisnici Sporazuma dobrovoljno se obvezuju na provedbu ciljeva Europske unije za klimu i energiju na svom području, što između ostalog podrazumijeva i izradu Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka (eng. Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP) u roku od dvije godine nakon formalnog pridruživanja inicijativi.

„Grad Vinkovci je ovu obvezu ispunio već 18. prosinca 2023. godine kada je na sjednici Gradskog vijeća prihvaćen prijedlog Odluke o donošenju SECAP-a. Akcijski plan obuhvaća izradu baznog i kontrolnog inventara emisija CO2 kako bi se dobio uvid u trenutno stanje potrošnje energije u sektorima zgradarstva, prometa i javne rasvjete. S obzirom na potrošnju energije u primarnim sektorima, SECAP donosi grupu mjera za ublažavanje klimatskih promjena, čijom se implementacijom djeluje na smanjenje potrošnje energije i emisija CO2. Plan sadrži i Analizu rizika i ranjivosti od klimatskih promjena koja promatra moguće utjecaje i rizike od klimatskih promjena na najugroženije sektore zdravlja, poljoprivrede, turizma i vodoopskrbe. Na temelju Analize ranjivosti i rizika donose se mjere prilagodbe klimatskim promjenama na ranjive sektore. Cilj je postizanje klimatske neutralnosti i otpornosti na klimatske promjene, omogućavanje niskougljičnog razvitka, energetske održivosti te suzbijanje energetskog siromaštva“, naglašava pročelnik Mecanović.

Tako je u sklopu SECAP-a Grada Vinkovaca izrađena analiza rizika i ranjivosti od klimatskih promjena za najugroženije sektore zdravlja, poljoprivrede, turizma i vodoopskrbe. Analiziran je utjecaj mogućih prijetnji klimatskih promjena te ranjivost promatranih sektora na iste. Na temelju analize rizika planirana je provedba osam mjera prilagodbe u sektoru zdravlja, dvije mjere u sektoru vodoopskrbe, četiri mjere u sektoru poljoprivrede, dvije mjere u sektoru turizma te četiri općenite mjere prilagodbe klimatskim promjenama.
Prošle godine Vinkovcima je odobren i projekt „S manje otpada u bolje sutra“ te će u sklopu istog uskoro uslijediti obrazovno-informativne aktivnosti koje su u skladu s Planom gospodarenja otpadom grada Vinkovaca, a koje će pozitivno utjecati na ciljnu skupinu u vidu shvaćanja važnosti njihove uloge u kružnom gospodarenju otpadom. Cilj projekta je smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalištima te povećati stopu odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i recikliranja. Krajem 2023. organizirana je edukacija pod nazivom „Zgrade gotovo nulte energije – nZEB“ u suradnji s Društvom arhitektonskih i građevinskih inženjera i tehničara Vinkovci te je nastavljena provedba aerobiološkog motrenja zraka koja se odnosi na mjerenje i analizu peludi u zraku na području grada. Rezultati mjerenja uz peludnu prognozu objavljuju se jednom tjedno na web stranici Grada Vinkovaca u svrhu unapređenja zdravlja osoba oboljelih od alergijskih bolesti dišnog sustava, a provodi ga Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime