22 C
Vinkovci
Subota, 22 lipnja, 2024

Reforma strukovnog obrazovanja

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Ministarstvo znanosti i obrazovanja za cilj ima urediti sustav srednjoškolskog strukovnog obrazovanja, prilagoditi ga prostoru i vremenu u kojem živimo i omogućiti mladima da steknu obrazovanje za život, kojim će ispuniti potrebe hrvatskog gospodarstva. Najavili su to iz Ministarstva, a onda krenuli u obilazak terena. Tim povodom pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, za područje srednjoškolskog obrazovanja, Vlado Prskalo, posjetio je Vukovarsko-srijemsku županiju i susreo se sa županom Božom Galićem.

S jedne strane sila nezaposlenih, točnije 136 000 mladih ljudi, s druge tržište rada vapi za odgovarajućom radnom snagom. I nedavno je Vlada zbog toga donijela odluku o uvozu 32 000 radnika. Hitno se to treba mijenjati, a Zakon o strukovnom obrazovanju je u drugom čitanju.

Takvu neujedančenost između sustava obrazovanja i tržišta rada cilj je promijeniti. Plan je to učiniti mijenjanjem strukovnih škola pa čak i pristupa nastavnika čija se znanja trebaju osuvremeniti, a cijeli menadžment u školama povezati s tržištem rada.

Sukladno navedenome dionici sustava strukovnog obrazovanja, ponajprije predstavnici i osnivači srednjih strukovnih škola, gospodarstvenici i pojedinci koji surađuju u ostvarenju zadaća javne politike odgoja i obrazovanja srednjoškolaca okupili su se na sastanku u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Pomoćnik resorne ministrice Vlado Prskalo zadužen za srednjoškolsko obrazovanje naglasio je kako ovakvi susreti trebaju pridonijeti sagledavanju prednosti i nedostataka u funkcioniranju obrazovnog sustava.

Reformom odgojno-obrazovne politike planirano je pokriti srednjškolsko obrazovanje u području poljoprivrede, strojarstva, zdravstva, elektrotehnike i IT tehnologija. Sve bi se trebalo financirati europskim novcem.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime