-1 C
Vinkovci
Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Rekonstrukcija Vlade – Vinkovčanin Mario Banožić novi ministar

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Premijer Andrej Plenković kasno sinoć, nakon desetodnevnog iščekivanja i brojnih konzultacija, održao je konferenciju za medije na kojoj je rekao kako je za promjene u Vladi dobio podršku u stranci te koalicijskih partnera u parlamentarnoj većini. Ova rekonstrukcija Vlade je veća nego što su bila nagađanja u medijima, rekao je Plenković. Premijer Plenković u sklopu rekonstrukcije Vlade smijenio ministre Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Nadu Murganić. A potom je predstavio smjene i obznanio nova imena i funkcije u Vladi te najavio planove za nadolazeće razdoblje.

Hrvatski sabor sutra bi na izvanrednoj sjednici trebao izglasati sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi. Novi potpredsjednici Vlade bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić koji će koordinirati aktivnosti za gospodarstvo. Na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi iskusni diplomat i aktualni veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman, rekao je Plenković. Nova ministrica poljoprivrede bit će dosadašnja državna tajnica u tom ministarstvu Marija Vučković, a umjesto Nade Murganić ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će saborska zastupnica Vesna Bedeković. Novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a bit će Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava na čije će čelo doći Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na upražnjeno mjesto ministra državne imovine na koje je u ponedjeljak ostavku dao Goran Marić stiže Vinkovčanin Mario Banožić. Prije šest dana za novog ministra uprave umjesto Lovre Kuščevića predstavljen Ivan Malenica, sadašnji dekan Veleučilišta u Šibeniku.

Nakon dugo vremena, Vinkovčani su u Vladi imali svoju sugrađanku. Upravo zbog toga sa zanimanjem se i u gradu na Bosutu pratila rekonstrukcija Vlade, koju je Gabrijela Žalac na kraju morala napustiti. U Vladu pak ulazi drugi Vinkovčanin, Mario Banožić i to na mjesto ministra državne imovine. Uz čestitke novom ministru, aktualna gradska i županijska vlast očekuje i dalje dobru suradnju s Vladom. Strateški projekti i za županiju i za grad su na vrijeme pripremljeni, stoga – lokalci ne strahuju da će se nešto po tom pitanju promjeniti odlaskom Gabrijele Žalac s čelne pozicije ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Vinkovčanin Mario Banožić, koji će zamijeniti ministra Gorana Marića na čelu ministarstva državne imovine rođen je 10. ožujka 1979. godine, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje je kasnije i doktorirao. Predaje na Veleučilištu u Vukovaru. Karijeru je započeo u realnom sektoru, radio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji Odjelu za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj, a zatim kao pročelnik za kulturu i turizam. Pročelnik za kulturu i turizam, tri godine Banožić je bio u Gradu Vinkovcima, gdje je pokrenuo brojne projekte iz tog resora. Koncem 2017. prešao je u Ured državne uprave te s mjesta predstojnika tog Ureda odlazi u Vladu.

Tajnik je Županijskog odbora HDZ-a, te je član Središnjeg odbora te stranke i član Središnjeg odbora Akademske zajednice HDZ-a dr. Ante Starčević.

Pri dolasku u Vladu Banožić nije želio komentirati buduće poteze, kako je rekao, dok ne vidi konkretne podatke, no ukratko je novinarima pred Banskim dvorima najavio smjer ministarstva koje preuzima rekavši država treba imati kontrolu nad onim tvrtkama koje državu čine konkurentnom – rekao je i dodao kako postoji popis tvrtki koje su državi od strateškog interesa, ali nije želio otkriti o kojim je tvrtkama riječ.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime