8 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Rekonstrukcija vodoopskrbnog sustava grada Vinkovaca s ciljem smanjenja gubitaka

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Gubici u sustavu veliki su problem s kojim se susreću javni isporučitelji vodnih usluga u Hrvatskoj. Na razini države prekomjerni gubici u sustavu iznose oko 50 posto, a uglavnom su uzrokovani starošću mreže koja je prosječne starosti između 40 i 50 godina kao i nedostatkom financijskih sredstava za potrebno održavanje sustava i zamjenu dotrajalih cjevovoda.

Stoga su posljednjih godina intenzivirane aktivnosti na rješavanju ovog problema u svim javnim isporučiteljima vodnih usluga pa tako i u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji d.o.o. (VVK) koji provodi projekt „Rekonstrukcija vodoopskrbnog sustava grada Vinkovaca“, vrijedan 23,9 milijuna kuna (3.172.075 €). Provedba projekta započela je 2019. godine osiguravanjem sredstava od strane Hrvatskih voda (80 posto) i Grada Vinkovaca (20 posto) kada su izvedeni i prvi radovi u vrijednosti 5,2 milijuna kuna (690.158 €). U nastavku radova došlo je do promjene načina financiranja te se sada ovaj projekt financira najvećim dijelom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u iznosu od 18,7 milijuna kuna (2.481.916 €). Ovo je prvi projekt koji je VVK prijavio za financiranje iz NPOO iz kojeg se sufinancira 80 posto projekta, 10 posto sufinanciraju Hrvatske vode, a 10 posto VVK i partner Grad Vinkovci.

Projektom je predviđena rekonstrukcija cjevovoda u duljini 9,3 km, izgradnja 14 mjerno regulacijskih okana, sanacija 400 mjesta curenja na cjevovodima te izgradnja rubnih zasuna na 33 pozicije u gradu. Osim smanjenja gubitaka u vodoopskrbnoj mreži grada Vinkovaca cilj ovog projekta je i povećanje tlaka u mreži, kontrola protoka, tlaka i gubitaka u formiranim zonama. Radi se većinom na Kanovcima budući da se upravo u tom dijelu grada uspostavljaju DMA zone.

Projekt će olakšati rad djelatnicima VVK. Lakše će utvrditi mjesta kvara budući da je ovaj projekt predvidio uvođenje mjerenja po zonama što će omogućiti pravovremeno primjećivanje pojave curenja u vodoopskrbnoj mreži. Kako je kroz projekt nabavljena i odgovarajuća oprema koja se koristi za lociranje mjesta curenja djelatnici VVK moći će lakše i brže pronaći gdje su curenja te ih onda sanirati. Nabavljeni su instrumenti za ispitivanje i detekciju kvarova, logeri šuma, mjerači protoka, mjerači tlaka, udarna igla i mobilni kompresor.

Riječ je o prvoj fazi provedbe projekta smanjenja gubitaka, a planirano je da radovi završe u ovoj godini.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime