8 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Sjećanje na konvoj “Liječnici bez granica”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990/1991. i vukovarske Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice ratnih veterana u Vukovaru je obilježena 25. obljetnica humanitarnog konvoja “Liječnici bez granica” kojim je 19. listopada 1991. godine spašeno 105 ranjenika iz vukovarske bolnice. I ovaj put na obljetnicu sjećanja sudionika su navirala:
– Tog 19. listopada 1991. godine bilo je hladno i kišilo je. Očekivali smo taj konvoj i evakuaciju ranjenika. To je bila neka nada s obzirom da su ti konvoji trebali stizati redovito dva puta tjedno dok sve ranjenike ne odvezu na sigurno. Međutim, po povratku iz Vukovara konvoj je bio napadnut i zbog sigurnosnih razloga nikada više nije ponovljen – rekla je dr. Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice.
Mjesec dana kasnije, 18. studenoga 1991. godine, slomljena je vukovarska obrana, a iz bolnice je odvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja. Njih 200 ubijeno je na Ovčari i pokopano u masovnu grobnicu, dok sudbina ostalih do danas nije poznata.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime