-0 C
Vinkovci
Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Sjećanje na žrtve koncentracijskog logora Velepromet

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom služenom u jednom od sedam limenih hangara, Vukovar se prisjetio 700 žrtava zloglasnog logora Velepromet u Vukovaru. Od sredine rujna 1991. kada je uspostavljen, pa sve do travnja 1992. godine, kroz logor koji je prvotno predstavljen kao sabirni centar za branitelje i civile prošlo je 10.000 ljudi.

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora prikupilo je materijale koji svjedoče o ovom genocidnom zločinu počinjenim nad Hrvatima.

“Institucije nisu zainteresirane za takvo što. Mi kao Udruga logoraša srpskih koncentracijskih logora smo pokrenuli to. Materijali su kod nas i želimo da se to pokrene, da se to što prije riješi. Da već jedanput stavimo točku na I” – istaknuo je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Većina logoraša – žene, djeca, muškarci i osobe starije životne dobi u Veleprometu su nakon potpune okupacije grada doživjeli batine, silovanje, mučenje i ubijanje. Nakon genocidnog masakra nad nesrpskim stanovništvom, jednima se gubi svaki trag, drugi su pak proživjeli strahote srbijanskih logora u Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici i u drugim logorima diljem Srbije.

Za žrtve najvećeg logora osnovanog tijekom Domovinskoga rata još nitko nije odgovrao.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime