19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

SKIG-ovci na 64. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Anita Tufekčić (voditeljica filmske družine u školi „Mladi SKIG-ovci“ i tajnice udruge MMC SKIG) i Mario Mateljić (potpredsjednik udruge i student na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku) bili su voditelji radionice Mala škola filma na 64. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku od 1. do 5. srpnja 2024. godine.

Sveukupno je bilo 12 polaznika u dobi od 10 do 13 godina koji su dobili uvid u kratke osnove filmskog jezika kroz filmske rodove i filmske planove do vrsta filmova i kompozicije kadra te kako je to raditi u filmskoj grupi kroz podjelu uloga (redatelj, producent, skripter, novinar, majstor tona, snimatelj i montažer).

Na radionici u trajanju od 5 dana snimljen je kratki igrani film pod naslovom Tajna Male škole filma u kojem su glumili svi polaznici zajedno s voditeljima.

Film donosi priču o dvojici novinara koji su u bezuspješnoj potrazi za radionicom „Mala škola filma“ u školi. Na putu sreću različite ljude no za tu radionicu nitko nije čuo, put ih vodi do mjesta gdje to nikad nisu očekivali.

Najposebnije obilježje kulturne scene Šibenika i njegov svojevrsni zaštitni znak je Međunarodni dječji festival, jedinstvena kulturna manifestacija s međunarodnom reputacijom koja se održava već šest desetljeća. Prvi je festival održan 1958. zahvaljujući inicijativi i naporima nekoliko mladih umjetničkih entuzijasta, ali se ubrzo pretvorio u veliki, složeni, međunarodno priznati festival temeljen na tri elementa: djeci, festivalu i gradu.

Tijekom festivala Šibenik postaje mjesto na kojem se susreću pjesnici i djeca, gdje kino na otvorenom prikazuje filmove za djecu na stubama starog grada, gdje se održavaju novinarske radionice, radionice kiparstva, filma i videa, stripa, arhitekture i građevine, poezije, slikanja, grafičkog dizajna, informacijskih tehnologija, lutkarstva, glazbe i plesa. Različite umjetničke forme na šibenskim ulicama i trgovima okupljaju predstavnike kulture sa svih kontinenata koji pridonose stvaranju plemenitijih, kulturno osvještenijih članova današnjeg globalnog društva.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime