11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Štovatelji vinske kapljice obilježili blagdan Sv.Vinka

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

“Blagoslovi cijelu gospodarsku godinu u našoj Vukovarsko-srijemskoj županiji, da nam bude dosta kruha, šunke, vina i kulina” – zazvao je božji blagoslov u vučedolskim vinogradima, fra Ivica Jagodić, župnik župe Sv.Filipa i Jakova. Blagdan Sv. Vinka jedan je od pet zapovjednih blagdana koje štuju vinogradari i vinari ovoga kraja. Na trsove se povješaju kobasice i drugi suhomesnati proizvodi, obavi se prva rezidba i trsovi zaliju vinom. Sve kako bi nova godina bila što rodnija.

Orezivanje vinograda uoči ili na sam blagdan Sv. Vinka simbolično označava i početak nove proizvodne godine. “Kada pristupamo čokotu, samom rezidbom unaprijed određujemo koliko bi taj čokot nama trebao dati roda te godine”, pojasnio je direktor VUPIK-a, Goran Miličević. A s obzirom na to da je minula godina iznjedrila rekordne prinose – 1.700.000 kg grožđa sa 120 hektara, na pomoć Sv. Vinka u Vukovaru računaju i u 2017.toj.

Ipak, županijski oci računaju i na novu Vladu RH, očekuju ispunjavanje obećanja vezanog uz projekt Slavonija. “Kroz korištenje EU fondova i ostale mjere očekujemo zaustavljanje iseljavanja i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je na proslavi Sv.Vinka u Vukovaru vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić.

A nova radna mjesta očekuju i u VUPIK-u. Ove godine društvo će realizirati investiciju vrijednu 52 milijuna kuna – kroz koju bi otvoriti trebali 26 novih radnih mjesta. Riječ je o ulaganju u plasteničku proizvodnju, staklenik površine 2,6 h na lokalitetu Ovčara trebao bi ove godine biti završen – najavio je direktor, Goran Miličević.

Na -10 stupnjeva proslava blagdana Sv.Vinka u Vukovaru je održana kao i svake godine – uz slavonske delicije, tamburaše i dakako, vino. Ove godine uz pravu zimsku idilu i vinograde prekrivene snježnim pokrivačem.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime