28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Studenti i ove akademske godine imaju besplatan prijevoz vlakom, u najavi ista pogodnost i za umirovljenike

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Pilot projekt povoljnijeg prijevoza redovitih studenata pokrenut 2022. se nastavlja, a ugovor s Upravom HŽ Putnički prijevoz danas je potpisao i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. Od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024., odnosno do utroška sredstava, Županija će u cijelom iznosu sufinancirati prijevoz vlakom redovitim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Za navedenu mjeru osigurano je 155 tisuća eura, a koristi ju gotovo dvije tisuće studenata na području županije. „Zadovoljstvo mi je potpisati još jedan ugovor s Vukovarsko-srijemskom županijom, četvrti po redu. Moram reći da je ovo županija koja ima najveći broj studenata što se tiče poticaja prijevoza, oko dvije tisuće registriranih studenata. Uz obnovu pruga, obnovu i modernizaciju voznog parka ovo je treći korak koji provodimo s resornim ministarstvom i uz podršku Vlade kako bi privukli putnike i povećali broj putovanja“, rekao je predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić istaknuvši kako brojke potvrđuju da navedene mjere pozitivno utječu na revitalizaciju željezničkog prijevoza.

Naime, HŽ Putnički prijevoz na području Vukovarsko-srijemske županije do 1. rujna 2023 prevezao je oko 665 tisuća putnika, što je 23% više u odnosu na cijelu 2022. godinu.
„Prije svega zahvaljujem Upravi HŽ Putničkog prijevoza na čiju smo inicijativu prije nekoliko godina krenuli s ovim projektom koji se pokazao vrlo dobar jer učenici i studenti rado koriste prijevoz vlakom. U budućnosti želimo da se on ubrza, da bude komforniji, da je bolja dostupnost, a zajedničkim snagama radimo na boljitku svih tih čimbenika. Na prijevozu učenika i studenata ne završavaju naše ambicije i programi. Prije samog potpisivanja, razgovarali smo i o potencijalnom prijevozu umirovljenika koji trenutno imaju pravo na 50% popusta. Županija će u okviru svojih mogućnosti predložiti model prema kojem će i oni imati besplatan prijevoz“, najavio je župan Dekanić.

Redovni studenti pravo na sufinancirani prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s profilom „Student Vukovarsko-srijemske županije“. Studenti koji imaju izrađenu pametnu karticu moraju izraditi profil „Student Vukovarsko-srijemske županije“ te na blagajnama željezničkog kolodvora Vinkovci predati Zahtjev za izradu/dodjelu profila, priložiti potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju za akademsku godinu 2023/2024. te predočiti identifikacijski dokument kojim potvrđuju prebivalište na području Vukovarsko-srijemske županije. S druge strane, studenti koji nemaju pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza prvo ju moraju izraditi te tek nakon toga predati svu potrebnu dokumentaciju na blagajnama željezničkog kolodvora.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime