19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Stupio na snagu novi pravilnik o uzgoju kućnih ljubimaca

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img
Danas je stupio na snagu novi Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.
Važna pozitivna novost u njemu je da se prodajom smatra ne samo komercijalna prodaja nego i bilo koji drugi oblik prijenosa vlasništva kućnog ljubimca uključujući poklanjanje bez komercijalnog učinka. Time će se doskočiti uzgajivačima koji tobože uzgajaju životinje samo radi poklanjanja.
Imamo slučajeve da npr. uzgajivač ima nekoliko ženki koje neprestano imaju mlade i u Upisniku kućnih ljubimaca na sebe je prijavio 400 pasa, no tvrdi da nije uzgajivač, a šverca pse i prodaje ih bez ikakvih cijepljenja ili mikročipiranja.
Sada će se to moći i dokazati veterinarskoj inspekciji i u sudskim postupcima jer svi uzgajivači, neovisno o tome prodaju li ili „daruju” životinje, moraju raditi sukladno odredbama Pravilnika. Zakon o zaštiti životinja još je 2017. godine propisao da svi uzgajivači, bez obzira na broj ženki, moraju registrirati uzgoj kućnih ljubimaca pri Ministarstvu poljoprivrede, a ne samo uzgajivači s tri ili više rasplodnih ženki, kao što je bilo ranije. No čekalo se pet godina na novi Pravilnik, koji bi bio usklađen sa Zakonom i regulirao uzgoj i prodaju životinja.
-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime