17 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Sve više mladih dolazi u kontakt s opasnim vrstama droga

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj svake godine obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj je podizanje svijesti o problemu zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, osobito droga. Nastoji se, naime, potaknuti sve članove društva na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješnu prevenciju ovog ozbiljnog problema današnjice.

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Vinkovcima je održan stručni skup Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga i Županijskog stručnog vijeća voditelja školskih preventivnih programa i socijalnih pedagoga osnovnih i srednjih škola te učenikog doma Vukovarsko-srijemske županije. Govorilo se, između ostaloga, o školskim preventivnim programima i ulozi pravobraniteljice za djecu u brizi za mentalno zdravlje. Nazočnima je prezentiran prikaz rezultata međunarodnog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima. Istraživanje je provedno u 35 zemalja, a u Hrvatskoj ga je proveo Zavod za javno zdrastvo. Postotci vezani uz pušenje i pijenje alkohola među mladima i dalje su visoki, iako rezulati ukazuju pad broja konzumenata u tom segmentu, u odnosu na posljednje istraživanje od prije 4 godine.

I ovisnost o interentu sve je češća, rečeno je na stručnom skupu. Kada je pak riječ o drogama, istraživanje je pokazalo da visok postotak mladih dolazi u kontakt s opasnijim vrstama droga, što je, kako se čulo, zabrinjavajuće. U odnosu na druge zemlje Europske unije podaci nas upozoravaju da moramo još mnogo toga učniti na prevenciji i raditi s mladima, istaknuto je.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime