19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Svečano otvoren 29.Festival glumca u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U  dvorani Gradskog kazališta ”Joza Ivakić” Vinkovci , ovogodišnjem gradu domaćinu Festivala, održana je svečanost otvorenja 29. Festivala glumca, a nazočnoj publici obratio se izbornik Festivala, Davor Svedružić:

-”Zadatak stvarno nije bio lagan. Bilo je 73 prijavljene predstave, ja sam ih odgledao skoro sve. Zaista su bile izvrsne, i unatoč ovoj još jednoj pandemijskoj godini, to je bio presjek cjelokupnog prošlogodišnjeg kazališnog rada. Izbor i kvaliteta su bile izvrsne. Ja sam se trudio biti što objektivniji, ako je to uopće moguće u ovako divnoj stvari kao što je umjetnost. Ali, izvrsnost se nekako prepozna pa se ja iskreno nadam da ćete vi uživati u ovim najboljim predstavama kao što sam i ja uživao. Želim vam lijep festival u prekrasnoj Slavoniji”, rekao je Svedružić.

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ivica Pucar istaknuo je kako se radi o najboljem hrvatskom festivalu s najvećim brojem predstava.

-”Mislim da ovaj Festival treba na neki način biti inventura hrvatskog kazališta i glumišta, da vidimo što sve valja, a što trebamo popraviti”, poručio je Pucar

Okupljene je pozdravio i gradski domaćin, gradonačelnik Ivan Bosančić koji je istaknuo koliko Vinkovci dišu glumu.

-”Čast nam je što je upravo naš grad domaćin najvećeg festivala u zemlji, festivala u čijem je središtu glumac.”, rekao je Bosančić.

„Ovo je jedan sjajan kazališni festival koji spaja publiku i glumca. Moja poruka je zapravo čestitka svim organizatorima, svima koji su sjajno vodili ovaj festival sve ove godine“ čestitala je izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture RH Jasna Vaniček Fila.

Festival je otvorio Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije i pokrovitelj Festivala, uz riječi:

“Imamo puno nacionalnih festivala, ali ovaj je nekako naš, glumački i drag onima koji ga organiziraju“, rekao je Dekanić.

Nakon otvorenja scenu je preuzelo Kazalište Playdrama iz Splita s predstavom “Sretna ne bila”.

Službeni program Festivala započeo je 13. svibnja izvedbom predstave „Tko je ubio mog oca“ Kazališta Drama plus iz Zadra u Domu kulture u Otoku, dok je u Hrvatskom domu u Vukovaru izvedena predstava “Alabama” Kazališta Virovitica. U Dvorani Mladost Županja 14. svibnja gostovalo je Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba i Teatar Erato s predstavom “Kad svijeće dogore”.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime