11 C
Vinkovci
Petak, 14 lipnja, 2024

Svečano otvoren Arhivski sabirni centar u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U novom prostoru, na adresi Duga ulica 2, svečano je otvoren Arhivski sabirni centar u Vinkovcima. Ovaj Centar od iznimne je važnosti za grad i građane, a s obzirom na to da su uvjeti u kojima sada djeluje znatno bolji ugodnije će raditi djelatnici, dok će korisnici na pristupačniji način dolaziti do potrebnih dokumenata iz arhiva. Realizacija ovog gradskog projekta stajala je 1.200.000,00 kuna, a Ministarstvo kulture sudjelovalo je s 400.000,00 tisuća kuna.

Arhivski sabirni centar u Vinkovcima, nakon što je izdvojen iz regionalnog, osječkog arhiva s radom je započeo 1. srpnja 1990. godine. Svojim je radom pokrivao područje tadašnjih općina Vinkovci, Vukovar i Županja. 2007. godine je za područje županije osnovan Državni arhiv u Vukovaru, dok je kao njegov jedini dislocirani odjel nastavio djelovati Arhivski sabirni centar u Vinkovcima. Nakon neodgovarajućih uvjeta u trošnoj zgradi u Vojarskoj ulici, od sada djeluje u znatno primjerenijem prostoru.

Više godina radilo se na ispunjavanju uvjeta kako bi se arhivska građa zadržala u Vinkovcima. Sukladno odluci Gradskog vijeća značajan dio posla odradio je Upravni odjel za kulturu i turizam, dok su u samom preseljenju zasluge, profesionalne i volonterske, imali mnogi – od gimnazijalaca, djelatnika Arhiva i Grada pa sve do pripadnika oružanih snaga koji su pomogli preseljenje.

“Ovaj projekt dokazuje da zajedništvom kada svi krenemo, kad imamo zajednički cilj možemo ga ostvariti na najbolji način i zato zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu, koji su doprinijeli da smo danas ovdje u ovom prostoru ” – rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, napomenuvši da je ovaj projekt započet u mandatu bivšeg gradonačelnika Mladena Karlića.

Na svečanosti otvorenja Arhivskog sabirnog centra bio je i bivši gradonačelnik, sadašnji predsjednik Gradskog vijeća Grada Vinkovaca i saborski zastupnik Mladen Karlić koji je rekao:

“Prije 7-8 godina smo počeli zajedno s građanima, bivšim djeltanicima Arhiva koji su se bojali da bi sve moglo otići u Vukovar što bi zakompliciralo dobivanje onoga što trebaju naši građani i zato sam sretan i zadovoljan da smo uspjeli svi zajedno, i ja i moji suradnici tada i gradonačelnik i njegovi sada, uz potporu ministarstva kulture ostvariti ovaj projekt”.

“Ministarstvo kulture uvijek će potpomagati ovakve projekte koji su od interesa za povijesnu građu, ali i za građane lokalnih zajednica u ovom slučaju grada Vinkovaca” – naglasio je dr.sc. Hrvoje Manenica, pomoćnik ministrice kulture.

Arhivski sabirni centar u Vinkovcima opremljen je prema najusvremenijim standardima, a kapacitetom spremišta od oko 1000 dužnih metara i skrbit će o arhivskom gradivu s područja grada Vinkovaca i dijelu gradiva s područja bivše Općine Županja.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime