22 C
Vinkovci
Subota, 25 svibnja, 2024

Svečano otvorena izložba ”Avari i Slaveni južno od Drave”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Kao u uvod u Noć muzeja u Gradskom muzeju Vinkovci svečano je otvorena izložba ”Avari i Slaveni južno od Drave” u organizaciji Gradskog muzeja Vinkovci i Arheološkog muzeja Zagreb.

-Radi se o vrlo važnom razdoblju koje nam je kao nasljeđe ostavilo dominantno slavensku populaciju koja je pak etnički nosilac nastanka Hrvatske kakvu danas poznajemo. Navedeno razdoblje predstavljeno je kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, keramičkih posuda, koštanih predmeta.Posjetitelji imaju uvid u  ekskluzivan materijal iz 13 muzeja i institucija iz Hrvatske po prvi puta okupljen na jednom mjestu. Uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga, rekao je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

Izložba je nakon otvorenja u Zagrebu gostovala u Koprivnici i Puli te ju je do sada vidjelo više od 20.000 ljudi. Nakon Vinkovaca, izložba putuje u Slavonski Brod, Novu Gradišku i Viroviticu.
Ova izložba je  pretprošle godine nagrađena od strane Hrvatskog muzejskog društva kao najbolji projekt međumuzejske suradnje.
-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime