-0 C
Vinkovci
Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Svjetski dan dragovoljnih darovatelja krvi

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img
Svjetski dan dragovoljnih darovatelja krvi obilježava se širom svijeta 14. lipnja u znak sjećanja na dan rođenja liječnika Karla Landsteinera koji je 1901. godine dokazao postojanje krvnih grupa.
Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana darovatelja krvi provodi se po sloganom: „Darivanje je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život.“ Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija krvi imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darovatelje krvi koji redovito daruju krv, kako u mirnodopsko vrijeme, tako i u vrijeme katastrofa, rata, masovnih nesreća ili hitnih slučajeva. Svjedoci smo naglih promjena situacije u svijetu, a Hrvatska je, zahvaljujući velikom broju dragovoljnih darovatelja krvi među zemljama koje imaju osiguranu samodostatnost.
Plan prikupljanja krvi za 2022. godinu, dogovoren na temelju potreba zdravstvenih ustanova s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek je prikupiti 4.200 doza krvi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od čega bi Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci trebalo prikupiti 1.920 doza.
Od 01.01. do 13.06.2022. godine Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je organiziralo 26 akcija dragovoljnog darivanja krvi kojima se odazvalo 1.445 osoba. Krv je darovalo 1.328 osoba (1.034 muškarca i 294 žene), što iznosi 138,33 % od plana za ovo razdoblje, što je siguran nagovještaj da će i ove godine plan darivanja krvi biti značajno nadmašen. Posebno raduje podatak da su krv u ovoj godini prvi put darovale 124 osobe, što iznosi 9,34%. Ako znamo da je prosjek za Republiku Hrvatsku 6 % novih darovatelja, imamo zaista veliki razlog za zadovoljstvo uključivanjem tako velikog broja novih, mladih darovatelja krvi.
-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime