21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Svjetski dan tla obilježen i u Vinkovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

“Konferencijom o tlu u Vukovarsko-srijemskoj županiji” Svjetski dan tla obilježen je i u Vinkovcima. Obilježavanje na svjetskoj razini pokrenuto je 5. prosinca 2013.godine, jednoglasnom odlukom Organizacije za hranu i poljoprivredu na konferenciji u Rimu. Cilj je dati doprinos boljem razumijevanju problema i uspješnijem gospodarenju tlom.

A upravo je plodno tlo oduvijek bilo jedno od istaknutih simbola bogatstva slavonskog kraja. Najistočnija županija obiluje sa 149 tisuća hektara ovog prirodnog bogatstva. No, problemi u slavonskoj poljoprivredi sve su izraženiji, ističe Goran Tkalčec, stručni konzultant: “Sam podatak da smo među prvim potrošačima mineralnog gnojiva u EU, a među zadnjima po prinosima govori da zapravo računica kod nas ne odgovara. Da idemo u suprotnom smjeru, povećavamo troškove, a ne dobivamo prinose, koje trebamo.”

Struka rješenje vidi u edukaciji poljoprivrednika, koje bi u budućnosti trebalo biti više. A značajni koraci pri povećanju plodnosti tla u ovoj županiji učinjeni su i tijekom godine. U tlo se interveniralo, i to ne samo hranjivima tvarima, nego se išlo i na smanjivanje kiselosti i povećanje humusa i rahlosti. Napravljene su sve mjere potrebne za nesmetanu biljnu proizvodnju. Procesom revitalizacije, dodajmo, bit će obuhvaćeno oko 17 tisuća hektara.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime