16 C
Vinkovci
Petak, 12 travnja, 2024

Svjetski dan voda: Odgovor je u prirodi!

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Tema Svjetskog dana voda 2018. godine je “Priroda za vodu” uz kampanju “Odgovor je u prirodi”. Ovogodišnja tema, uz to što proučava prirodna rješenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. stoljeću, istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode. No, ovaj put za obilježavanje toga dana u Hrvatskoj, pobrinula se priroda. Svjetski dan voda, trebao je biti obilježen u Zadru, s panel raspravom vezanom uz klimatske promjene. To se nije dogodilo.

”Priroda se opet poigrala, upravo na taj dan nam je podarila iznimno velike količine voda. Bili smo prisiljeni otkazati s obzirom na sve aktivnosti, i zapravo na neki način obilježiti Svjetski dan voda radno, uz rijeke Kupu, Unu, Savu ili Liku. U zadnjih 15-ak godina zamjećujemo da su nam sve rijeke premašile maksimume, to još jedino Dunav nije učinio. Nešto se zaista događa, moramo te činjenice prihvatiti, prilagoditi se tome i zaštititi ljude, njihove živote, a isto tako i njihovu imovinu””, poručio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja istražuje kako koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode. U nekim dijelovima Vukovarsko-srijemske županije, poznato je, u vodi ima dosta arsena. Zato se prije desetak godina, ističe voditelj ispostave Hrvatskih voda u Vinkovcima, Josip Kuterovac, krenulo u projekt izgradnje regionalnog vodovoda. Po tom pitanju učinjeno je mnogo.

”Da bi svi žitelji Vukovarsko-srijemske županije pili kvalitetnu pitku vodu, još treba pristupiti izgradnji cjevovoda do naselja koja nisu izgrađena, po tom pitanju dosta se radi i smatram da bi to do 2021. trebalo biti omogućeno svim naseljima.Vodu koju pijemo iz Sikirevaca ona je praktički nepročišćena, prirodni bazen je takav da jednostavno ne treba ni pročišćavati. Naravno da trebamo skrbiti o vodi i čuvati, jer sve ono što napravimo prirodi, priroda nam vrati””, zaključuje Kuterovac.

Podsjećamo vas – osim da čuvate vodu, ponašajući se prema prirodi pametno, i na preporuke liječnika, da je u prosjeku potrebno popiti dvije litre vode dnevno. Uz to, sukladno kampanji i pitanju – kako smanjiti poplave, suše i onečišćenja? I odgovoru – koristeći rješenja koja smo već pronašli u prirodi. Dodajemo – odgovor jest u prirodi, ali ne zaboravite, i u nama samima.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime