22 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

Svjetski je dan jabuka – u Hrvatskoj ove godine prepolovljen urod

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U Đakovu se slavi kraljica voća. Jabučini dani manifestacija su izložbenog, prodajnog, natjecateljskog i edukativnog karaktera. Jabuka je okosnica okupljanja voćara na 16. -toj županijskoj, 12. regionalnoj i 10. međunarodnoj izložbi jabuka i voćnih prerađevina.

– Činjenica je da je ove godine jako malo proizvođača jabuka s područja Đakovštine. Razlog tomu je kasni proljetni mraz koji je prepolovio urod – rekla je Višnja Šimunović, načelnica Odjela za hortikulturu Savjetodavne službe.

Osim voćara, odazvali su se obrti protkani tradicijom, srednje škole sa svojim učeničkim zadrugama i mnogi drugi. Stotinjak izlagača pokazalo je što se sve može proizvesti od kraljice voća.

– Hrvatska je ove godine na nekih 60 tisuća tona proizvodnje, to je otprilike jedno možda 50% piotenicjala Hrvatske. Naš potencijal je od 100 do 120 tisuća tona – napomenuo je Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka.

Sada se pruža nova prilika u školskoj shemi. U Hrvatskoj je u projekt uključeno na stotine škola, a jamstvo je to voćarima da će u budućnosti ipak moći bez straha proizvoditi i lijepo tržiti, jer cijena koju Europa daje, voćarima je zlata vrijedna.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime