12 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Tek 35% sirovine ostaje na području VSŽ

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Na danas održanoj sjednici Upravnog odbora Drvnog klastera Slavonski hrast uz članove Upravnog odbora i članove Drvnog klastera sudjelovali su i predstavnici lokalne samouprave, a moglo se čuti kako je drvna industrija u velikim problemima. Kako osnažiti ovaj sektor, iskoristiti sve njegove potencijale i kako u konačnici otvoriti nova radna mjesta – jer riječ je o radno vrlo intenzivnom i razvojnom sektoru – pitanja su koja su ovom prigodom dominirala.
Poprilično apsurdno zvuči kako sirovine ima, ali izostaje pripadajući benefit. Sve zbog toga što se sirovina ne zadržava ovdje; naime, do prije nekoliko godina 75 posto sirovine ostajalo je na području VSŽ, no danas se sirovinska količina koja ostaje na ovom području srozala na skromnih 35 posto.
To je jedna od temeljnih pretpostavki uravnoteženog snaženja ovdašnjeg drvnog sektora kojim bi se stvorile pretpostavke i za nove investicije. A nove investicije donose i nova radna mjesta. Otprilike, tehnicira se i tim brojem, oko 1.000 novih radnih mjesta u drvnoj industriji.
Kao glavni prepreka stabilizaciji ovdašnje drvne industrije označena je centralizacija. Ključne odluke donose se u Zagrebu, umjesto da se o svjetski prepoznatljivom slavonskom hrastu odlučuje u – Slavoniji.. Govora je bilo i o tzv. Zelenoj nabavi, a u tom kontekstu najglasnije je spominjan pelet, kao energent za grijanje prostora u vlasništvu grada, županije i države. Uvozom i korištenjem plina, primjerice, novac odlazi u ukrajinske i ruske džepove dok se korištenjem peleta izravno razvijaju domaće tvrtke i gospodarstvo.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime