28.5 C
Vinkovci
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Temom ”Ruke šokačkih uspomena“, 59. Vinkovačke jeseni posvećene su čuvarima Šokadije, baki i djedu

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Tema 59. Vinkovačkih jeseni ”Ruke šokačkih uspomena“ posvećena je čuvarima Šokadije, baki i djedu, kao središnjim figurama i odrazom šokaštva, čije nas uspomene i danas vraćaju u neka davna vremena, a pozornica najveće hrvatske tradicijske manifestacije mjesto je na kojemu će baš takav život biti otet zaboravu. Život je to prepun nekadašnjih običaja, rada, pjesme, kola, veselja, život prožet emocijama i različitim ljudskim sudbinama.

Najavili su to danas organizatori naše najveće tradicijske manifestacije, koja će Vinkovce u najdraže ruho obući od 13. do 22. rujna.

Prema riječima autora scenarija svečanog otvorenja Marka Sabljakovića, ruke su to u kojima je satkan jedan životni vijek protkan mladošću, brigom za djecu, brižnim i strpljivim odgojem, ruke koje su neprekidno radile, raširene ruke koje bi zavile u zagrljaj unučad, pa i praunučad, ruke koje simbolično i metaforički čuvaju toliko priča i događaja satkanih u uspomene šokačkog naroda.

-”Simbolika ruku višeznačajna je i snažna u ljudskim životima, a na pozornicu svečanog otvorenja donosi nikada ispričanu životnu priču bake i djeda svojoj unučadi. Baš takav narativ svojom će emocijom zaintrigirati. Trenuci su to u kojima se možemo poistovjetiti i prepoznati s mnogim obiteljskim pričama, jer nerijetko baka i djed, neovisno je li riječ o prošlosti ili sadašnjosti, u našim i životima bližnjiih, imali su i, na radost mnogih, još uvijek imaju, neraskidivu povezanost, ” rekao je Sabljaković.

U središtu plakata 59. Vinkovačkih jeseni su pradjed i praunuk. Tada dječačić Vladimir Delić iz Andrijaševaca, danas župnik u Osijeku te njegov pradjed Karabalić, član obitelji jedne od osnivača Vinkovačkih jeseni i velikih ljubitelja tradicijske baštine, šokačke autohtone obitelji. Tu je i baka iz Nuštra koja u svojim rukama drži krunicu.

 

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime