21 C
Vinkovci
Petak, 24 svibnja, 2024

Tisuće vjernika pohodilo marijanska svetišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Deseci tisuća vjernika i ove je godine  proslavljajući Veliku Gospu ili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije pohodilo, mnogi i pješice hrvatska marijanska svetišta. Deseci tisuća vjernika i ove je godine  proslavljajući Veliku Gospu ili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije pohodilo, mnogi i pješice hrvatska marijanska svetišta.
Na taj dan katolički se vjernici prisjećaju svoje vjere. Katolička crkva vjeruje u četiri istine o Blaženoj Djevici Mariji, a to su: da je ona Bogorodica, djevica, bezgrešno rođena i dušom i tijelom uznesena na nebo.Dan je to kad je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom, po završetku svog zemaljskog života, uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom.
Svoj mir mnogi hodočasnici u Vukovarsko-srijemskoj županiji pronašli su u Ilači, posebnost ovog svetišta je sveta voda. Ono što je Lourdes za Francusku, to je Ilača za Srijem, već 152 godine od kada se nedaleko od crkve pojavio  izvor vode na mjestu današnje kapelice gdje se iste večeri i ukazala Gospa. Nigdje drugdje gdje su bila Gospina ukazanja, osim u Lourdesu i Ilači, nije iz zemlje čudesno provrela voda.
Molitvu na središnjem misnom slavlju u Ilači ovom prilikom predvodio je  mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije koji je  naglasak stavio na Gospu, kojoj daje simbol Vrata Nebeskih. “Ona nam pokazuje put spasenja i donosi svjetlo na  našem putu,” napominje mons. Ćurić.
Velika Gospa jedan je od najštovanijih blagdana među Hrvatima a  i svoje molitve tijekom godine  mnogi vjernici upućuju upravo Blaženoj Djevici Mariji.Razlog je to zbog kojeg se velik broj vjernika i večer uoči Velike Gospe okupio u Prkovcima.
Gospa se u svetištu u Prkovcima štuje više od stoljeća. Osim crkve Sv. Martina Biskupa, u selu, pokraj crkve,  postoji i spilja Gospe Lurdske, podignuta 1910. godine. Gospin kip u Prkovce je donijela Kata Filakovac još 1908. godine s hodočašća u Lurd. Na tom mjestu se moli čudotvornoj lurdskoj Gospi  sada već i više od 100 godina.
Velika Gospa u najistočnijoj županiji štuje se i u Svetištu Gospe Šumanovačke ili kako je hodočasnici zovu Skrovite Gospe Šumanovačke, starom  637 godina i uz mnoga čuda koja su se ovdje događala od kojih su neka prešla u legendu, poput čudnovatog ozdravljenja slijepe djevojke nakon što se umila vodom iz bunara kraj svetišta.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime