25 C
Vinkovci
Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Tužna jesen i u Svinjarevcima, mjestu koje broji manje od 300 stanovnika

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U malom slavonskom selu Svinjarevci trenutno živi manje od 300 ljudi. I tih tristotinjak uglavnom su starije dobi. U odnosu na predratnih 900 žitelja, zateknuto stanje – sablazno.

Svinjarevčanin Mato Vrančić bio je u svom selu 1991. godine, za vrijeme okupacije okolnih sela, a i tijekom napada na Svinjarevce. Sve do zadnjeg napada na današnji datum. “Ne mogu se riješiti tih misli, stalnom razmišljam o tom prvom pucnju koji se dogodio na dašnji dan”, kristalno jasno sjeća se događaja koji su se zbili prije 27 godina. 28 tenkova i transportera čekalo je na cesti Orolik – Negoslavci. S druge strane – užas, igra živaca, opisuje 1991. godinu ovaj Svinjarevčanin. “Uništili smo 5 tenkova, no morali smo se povući zbog slabog naoružanja”, priča nam. Spas i slobodu iz ovoga sela nije pronašlo ni 33 civila i branitelja, Svinjarevčanina i Svinjarevčanke, koji odavno nisu među živima. Šestero njih još nije na popisu pronađenih.

Danas, obilježavajući još jednu tužnu obljetnicu stradanja svog sela, Svinjarevčane boli činjenica da ih je tek manje od 300. Općina čini sve kako bi zaustavila iseljavanje – no, sami, bez pomoći države i županije, ne mogu – kaže načelnik Barun.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime