4 C
Vinkovci
Četvrtak, 22 veljače, 2024

Tužne obljetnice sloma obrane i progonstva obilježene diljem županije. Sjećanja na žrtve u Antinu, Marincima i Petrovcima

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Dolaskom jeseni, tužne obljetnice u Slavoniji samo se nižu: Antin, Petrovci, Marinci – mještani tih sela prisjetili su se kako su prije dva i pol desetljeća, morali ustuknuti pred nadmoćnijim neprijateljem – Jugoslavenskom narodnom armijom, potpomognutoj paravojnim formacijama. Napuštali su svoja ognjišta sa vrećicom u rukama i proveli teške godine u progonstvu. Ni danas, sjećanje na poginule i nestale, kao i na sva događanja na ovim prostorima, ne blijede. Ostaje samo nevjerica da za zvjerstva počinjena nad braniteljima i civilima još uvijek nitko nije odgovarao.

Svetom misom u crkvi sv. Antuna te polaganjem vijenaca podno spomen obilježja, mještani Antina odali su počast svim poginulim i nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. Iz ovoga maloga mjesta ukupno je 37 stradalih i nestalih. U spomen na njihovu žrtvu, Antinčani svake godine obilježavaju obljetnicu sloma obrane mjesta, sjećanja na dan kada su morali napustiti svoje selo, još uvijek su živa. Proboj 29. rujna 1991. godine, nije uspio, tako da su mještani sutradan napustili svoje selo. Od ukupnog broja stradalih, trinaestero Antinčana još uvijek nije pronađeno. Cvijeće i svijeće za njih – obitelj i sumještani položili su u središtu sela, podno spomen obilježja.

I Marinčani su se prisjetili poginulih i nestalih civila u Domovinskom ratu. Obitelji stradalnika i brojni mještani okupili su se ispred Crkve, kako bi odali počast svima, a posebno Marinčanima, koji su dali život za slobodnu Hrvatksu. Podno spomenika žrtvama, brojna izaslanstva položila su vijence i svijeće. I mještani Marinaca, kao i svih stradalničkih sela u Slavoniji, još uvijek se živo sjećaju dana kada su svoje domove napustili samo s vrećicama u rukama. U Marincima je stradalo ukupno 38 osoba, od toga dva branitelja – ostalo sve civili.

Tužnu obljetnicu sloma obrane obilježilo je i mjesto Petrovci, naseljeno većinski rusinskim i ukrajinskim stanovništvom, koje je u ruke agresora palo 1. listopada 1991. godine. Na Grkokatoličkom groblju, u spomen na sve ubijene i nestale Petrrovčane, položeni su vijenci i upaljene svijeće. U Petrovcima je poginulo 16 branitelja i civila, najmlađe dijete imalo je 4 godine. Svim sudionicima ratnih događanja u Petrovcima sjećanja na te dane ostat će u trajnom sjećanju. No, kako bi i mlađe generacije znale što se u selu događalo u jesen 91., ali i u razdoblju okupacije mjesta, otvorena je Spomen soba Udruge hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata Petrovaca– iz pijeteta prema žrtvama i kako se nikada ne bi zaboravilo. Novinski isječci i fotografije podsjećaju na najteže dane Petrovčana – dane okupacije i dane prognaništva.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime