22 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

U Bošnjacima otvorena izložba “Uskrsni otarčići”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

I ove godine vrijedne članice Udruge „Bošnjački šlingeraji“ na Cvjetnu nedjelju u Bošnjacima postavile su izložbu „Uskrsni otarčići.“ Desetak članica na već tradicionalnoj izložbi ovo se godine predstavilo s više od 200 ručno izrađenih otarčića za svetenje. Privuklo je otvorenje izložbe velik broj posjetitelja koji su uživali, što u novoizrađenim otarčićima, što u onima nasljeđenim od prabaka.
S koljena na koljeno, zadržala se ova tradicija u Bošnjacima sve do danas. Najveći broj vezilja, vrijednih čuvarica tradicije, bavi se izradom bijelog bušenog veza i šlinge, koji se u Bošnjacima izrađuju dugi niz godina. Izrađuju Bošnjačanke i zlatovez preko papira te ga oblikuju u različite tradicijske i moderne predmete ili suvenire. Posebna čar im je ipak, kako kažu mnoge članice, izrada otarčića, čija izrada traje danima. Potvrđuje to i Ana Jemrić, predsjednica Udruge: “Pa recimo za najmanji otarčić, najmanju mustru, potrebno je dva dana, a ako se rukom radi rasplet, ako se hekla čipka ili ako se radi narodni vez, izrada traje i do četiri, pet dana, ovisi kakva je mustra.”

Osim u samoj izložbi, svi prisutni uživali su i u glazbenom dijelu programa, u kojem su također nastupile članice Udruge „Bošnjački šlingeraji“.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime