28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

U Jarmini proslavljeno Vincekovo

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Dan Svetog Vinka, zaštitnika vinara, staklara i mornara, kojeg su ponajviše prigrlili upravo vinari, proslavljen je diljem Hrvatske, a slavili su i Jarminčani. Dobra i rodna godina priziva se pjesmom, znaju to Jarminčani, ali i prije svega blagoslovom vinograda pa su muzikaši Dečki zbregov, ali i kuburaši veselu družinu poveli prema vinogradima. Kao i u drugim hrvatskim vinogradima, i u onim jarminačkim želja je bila ista: da godina bude rodna i plodna.

Vinograd je blagovljen, a dok je kobasica, po starom pučkom običaju, zauzela svoje mjesto u vinogradu, uslijedilo je i rezanje trsa, čime su radovi u vinogradima mogli i službeno početi. Slavilo se uz glazbu, ali i svježe pečenu kobasicu i vino, koji su u kombinaciji pravi recept za grijanje tijekom proslave jednog od najdražih blagdana u hladnom dijelu godine.

Proslavu Vincekova u Jarmini organizirali su članovi Zavičajnog kluba Zagoraca Vukovarsko-srijemske županije “Kaj”, koji čuvaju svoje korijene,običaje i baštinu, a njihova druženja mještani ne propuštaju, bez obzira izgovaraju li Vinkovo ili Vincekovo. “Ovdje živi veliki broj mještana koji su podrijetlom iz Zagorja, stoga je blagdan svetog Vinka, koji svi zajedno slavimo, za nas itekako značajan dan”, kaže načelnik Općine Jarmina Andrija Draganić. Za Jarminčane je značajan jer tko se diči zagorskim korijenima, diči se i ljubavlju prema dobrom vinu, a da ga bude i ove godine, pomoći će ponovno, sigurni su, sveti Vinko.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime