1.2 C
Vinkovci
Četvrtak, 27 siječnja, 2022

U Lipovcu obilježena 27. obljetnica prve velike razmjene logoraša

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Okupljanjem preživjelih logoraša, u Lipovcu je, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, obilježena 27. godišnjica prve velike razmjene ratnih zarobljenika,tijekom koje je razmijenjeno 288 hrvatskih branitelja dotad zatočenih u srpskim logorima. U spomen na nestale i ubijene zatočenike, podno spomen obilježja položeni su vijenci i upaljene svijeće.

“Zahvaljujem svima onima koji su se žrtvovali za Republiku Hrvatsku, znamo da je preko 300 naših prijatelja, branitelja, mučki ubijeno u srpskim koncentracijskim logorima. Činimo sve da se taj zločin nikad ne zaboravi,” rekao je Dragutin Guzovski, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Vukovarsko-srijemske županije.

Unatoč vremenskom odmaku od 27godina, bivši logoraši još nisu uspjeli ostvariti niz prava za koja smatraju da im pripadaju. Među tim pravima je i zahtjev za priznavanje statusa logoraša svima koji su bili zatočeni u srbijanskim logorima bez obzira na vremensko razdoblje zatočeništva. U logorima je bilo oko 30.000 osoba, dok Hrvatska priznaje tek nešto više od 7.600 logoraša.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime