5 C
Vinkovci
Srijeda, 29 studenoga, 2023

U okviru EU tjedna održana radionica ”Mogućnosti financiranje kroz ESI fondove”

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije priključila se obilježavanju Europskog tjedna organizacijom stručnih skupova, dana otvorenih vrata, predstavljanjem projekata te brojnim drugim događajima. Na održanoj radionici tema su bile mogućnosti financiranja kroz ESI fondove, a sudionici su se mogli upoznati s trendovima korištenja Europskih fondova u Republici Hrvatskoj.

Fondovi EU u Hrvatskoj u ovom proračunskom razdoblju dakle 2014.-2020. usmjereni su na velik niz prioriteta. Najviše sredstava odlazi na zaštitu okoliša i na promet. Međutim, postoje neki drugi sektori koji jako dobro koriste fondove EU. To je u prvom redu poduzetništvo – rekao je voditelj radionice Zvonimir Savić, direktor sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK.

Ono što je bitno naglasiti da u sadašnjem proračunskom razdoblju iz sredstava fondova regionalne politike Hrvatskoj na raspolaganju stoji više od 8 i pol milijardi eura. Slavonija kao regija nalazi se ispod prosjeka razvijenosti Europske unije. Stoga ministarstvo intenzivno provodi projekt usmjeravanja sredstava fondova Europske unije na razvoj svih pet slavonskih županija za koje je predviđeno 18 i pol milijardi kuna sredstava.

Radionica u Vinkovcima je održana u okviru provedbe projekta tehničke pomoći ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije. Projekt je vrijedan milijun i 400 tisuća kuna, a ciljna skupina su jedinice lokalne/područne samouprave i sve ustanove javnopravnog karaktera. Novca ima na raspolaganju, ali projekata je nažalost još uvijek nedovoljno. Stoga je zaključak s radionice da korištenje fondova doprinosi ne samo gospodarskom rastu, nego revitalizaciji cijele države, a lokalno i razvoju županija.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime