34 C
Vinkovci
Subota, 13 srpnja, 2024

U Osijeku održan Dan precizne poljoprivrede

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

U organizaciji Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku je održan stručni skup “Dan precizne poljoprivrede”, koji je okupio brojne predavače iz područja poljoprivrednih znanosti s ciljem izlaganja novih tehnologija i uporabe geoinformacijskih sustava u poljoprivredi. Uz pomoć najnovijih tehnoloških dostignća precizna poljoprivreda ima za cilj približiti se svakoj biljci i stvoriti joj optimalne uvjete za razvoj i rast. Pridonosi smanjenju negativnih utjecaja na okoliš od prekomjerne primjene kemijskih sredstava, a u konačnici dovodi do ekonomičnije proizvodnje i značajne uštede.

Dokaz tomu su i provedena istraživanja, Mladen Jurišić, predsjednik Katedre za geoinformacijske tehnologije i GIS navodi primjer koji su odradili u Slavoniji: “Uveli smo poljoprivredniku sustav za navigaciju, kamere i kontrolere, i na 500 hekatara ostvarili smo uštedu od 150 hekatara inputa. Dakle na zaštitnim sredstva i gnojivu.”

Precizna poljoprivreda temelji se na primjeni informacijskih tehnologija, satelitske navigacije. Sustav nakon provjere uzorka tla daje precizne podatke vezane za gnojidbu, prihranu, zaštitu. Postoji i mogućnost provjere rastu li usjevi maksimalno učinkovito.

U planu organizatora je organizirati i tematski slične skupove, ali isključivo namijenjene poljoprivrednicima, kako bi što više prepoznali mogućnosti precizne poljoprivrede.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime