28 C
Vinkovci
Petak, 21 lipnja, 2024

U Slavoniji, baranji i Srijemu najviše oboljelih od kardiovaskularnih bolesti u RH

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Zašto je u Slavoniji, Baranji i Srijemu veliki broj kardiovaskularnih bolesnika? Jedna je to od tema na kojoj se u okviru obilježavanja Svjetskog dana srca govorilo na središnjem okruglom stolu održanom u vukovarskoj bolnici.

“Mi smo danas u Vukovaru ne samo zato što se divimo gradu heroju nego i zbog činjenice što je Slavonija po broju smrtnosti i pobola od kardiovaskularnih bolesti lošija od hrvatskog prosjeka, jer je on 45%, a u Slavoniji 50%” – rekao je akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i upravitelj Zaklade “Hrvatska kuća srca”.

Neosvještenost o zdravoj prehrani i posljedice rata, neki su od uzroka crnih brojki, smatraju vodeći hrvatski kardiovaskularni stručnjaci, koji su o ovim i drugim temama s kardiovaskularnog područja razgovarali na okruglom stolu prigodna naziva Cardiologia Croatica.

Nažalost, cijela Hrvatska još je uvijek zemlja visokog kardiovaskularnog rizika, upozoreno je. “Hrvatska se još uvijek nije prodružila najrazvijenim zemljama Europe gdje je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti bitno manja nego u nas” – upozorio je akademik Miličić. Dodao je da takvo stanje ne čudi, jer, primjerice, u Hrvatskoj puši jedna trećina stanovništva, dok je to u EU 20-ak% ili manje. Ipak, posljednji podaci koji se odnose na postotak smrtnosti od 45%, kaže, zvuče ohrabrujuće s obzirom na postotak ranijih godina.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime