8 C
Vinkovci
Nedjelja, 25 veljače, 2024

U Starim Jankovcima održana 6. Školska književna večer Rusina

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img

Povodom Međunarodnoga dana materinskoga jezika, u Osnovnoj školi u Starim Jankovcima , gdje sukladno Zakonu o nastavi na jeziku i pismu nacionalne manjine od školske 2012./2013. učenici od prvog do osmog razreda pohađaju nastavu rusinskog jezika i kulture, organizirana je 6. Školska književna večer Rusina. Kroz rusinske pjesme i slikokaz predstavljena je kulturna baština Rusina, koja se velikim dijelom još uvijek njeguje u obitelji te s koljena na koljeno prenosi na mlade naraštaje.

“Ove su večeri učenicima jako važne, jer vole pokazati ono što znaju. Vole pjevati na rusinskom, a nama su ovakvi događaji važni jer oblikovanjem rusinskog jezika naš jezik živi, a dokle god se govori jezikom, znamo da i njegov narod živi” – rekla je ovom prigodom učiteljica rusinskog jezika i kulture, Manuela Dudaš.

Njegovanje kulture i stvaralaštva za Rusine je od povijesne važnosti, jer su se prvi Rusini na prostor Republike Hrvatske doselili upravo u Stare Jankovce 1830. godine. Svoj jezik, običaje i kulturnu baštinu uporno su njegovali i sve to uspjeli očuvati do danas.

-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime