-0 C
Vinkovci
Nedjelja, 10 prosinca, 2023

U tijeku prijave za energetski dodatak na mirovine

-Marketing-spot_imgspot_img
-Marketing-spot_imgspot_img
Jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica porasta cijene energenata, poznatije kao energetski dodatak na mirovine, umirovljenicima bi na račune trebao sjesti najkasnije u svibnju.
Iznos dodatka ovisi o iznosu mirovinskih primanja. Oni s najmanjim mirovinama dobit će 1.200, a oni većim mirovinama 400 kuna dodatka.
Prema odluci Vlade, pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanja imaju:
– korisnici mirovine s prebivalištem u Republici Hrvatskoj kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za ožujak 2022. godine ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.
– korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva, ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna.
– korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.
Većina umirovljenika koji ostvaruju pravo na isplatu novac će dobiti automatski. To se odnosi na one kojima mirovinu isplaćuje RH i tijekom radnog vijeka nisu ostvarili staž u inozemstvu.
Skupina umirovljenika koja prima dio hrvatske i dio inozemne mirovine, mora dostaviti zahtjev HZMO-u. Dokaz o visini inozemne mirovine moguće je dostaviti putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine (koji će biti dostupni na web stranici HZMO-a).
Tiskanica se može predati osobno ili poslati poštom na adrese područnih službi/ureda/ispostava HZMO-a prema mjestu prebivališta do 30. lipnja 2022.
Dokazom o visini inozemne mirovine smatra se potvrda banke/izvadak bankovnog računa s vidljivom svotom inozemne mirovine za ožujak 2022. u neto iznosu ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022. u neto iznosu.
Sviđa mi se

Komentar
Podijeli
-Marketing-spot_imgspot_img
Najnovije Vijesti
POVEZANE VIJESTI
-Marketing-spot_img

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime